Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TURISTIČKOJ 2009. SLIJEDI NAM BORBA ZA SVAKOGA GOSTA

Bajs: 2008. nam je rekordna sezona

18.11.2008.
u 12:24

Turistička sezona 2008. dosad je najbolja, ne samo gledajući broj ostvarenih noćenja i dolazaka, nego i dosadašnji prihod od 2,2 milijarde eura, iznio je resorni ministar Damir Bajs poručujući da se optimistično "ide dalje". Optimizam podgrijava, prema ministrovim riječima, i podatak HNB-a da je za prvi dio ove godine turizam povećao udio u BDP-u sa 10,6 na 11,1 posto, a do kraja godine očekuje se rast od 18 posto.

- No pozitivne misli neće imati osnove ako se ne izborimo za svakoga turista. Nijedan od njih neće nam biti 'darovan' nego se za njega moramo izboriti - ocijenio je Bajs osvrćući se i na taj način na ekonomsku krizu koja je počela nagrizati turističku djelatnost.

Pripreme za iduću sezonu u punom su mahu, a domaća će se turistička ponuda predstavljati i kroz promidžbu idućega Svjetskog rukometnog prvenstva, najavio je ministar. Da bismo pridobili što više turista, očekuje se ulaganje od 140 milijuna kuna za oglašavanje na našim najvjernijim tržištima, kao što su njemačko i talijansko, ali i rusko, mađarsko i poljsko.

Ministar je iznio i procjenu da će kriza ostaviti traga na turizam, ali tržišta koja imaju individualnog i vjernog gosta te onog koji živi u blizini neće loše proći. Hrvatska ima upravo takve goste koji u čak u više od 80 posto slučajeva dolaze dva i više puta ljetovati u našoj zemlji.


Japanci ne strahuju za sigurnost u RH

Upitan hoće li se slučaj Australke Britt Lapthorne odraziti na povjerenje stranih turista u našu zemlju, Bajs je odgovorio kako nas inozemni gosti drže sigurnim odredištem, a posebice pozitivno u tom pravcu doživljavaju nas Japanci.


Kresanje turističkih doprinosa

Ističući kako HTZ od nameta koje poslodavci plaćaju turističkom sektoru dobiva tek 25 posto, njegov direktor Niko Bulić na prijedlog smanjenja ovoga doprinosa ističe da će o svemu odlučiti zakonodavac. Većinu toga prihoda protiv kojega se gospodarstvenici bune ionako ubire lokalna zajednica, smatra Bulić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?