Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTO-SALON

Što smo ove godine vidjeli u Ženevi

Ženeva
Foto: Sandra Mikulčić
1/16
09.03.2016.
u 18:00

Uz brojne maloserijske primjerke luksuznih marki, pokazani su i Alfa Giulia, Ford GT, Fiat Tipo, Kia Niro i Optima SW, Opel Mokka...

Više od 100 svjetskih i europskih premijera novih i redizajniranih automobila otkriveno je na 86. međunarodnom salonu automobila u Ženevi, koji posjetitelji mogu razgledati do 13. ožujka. Ovogodišnje izdanje ženevskog salona donosi malo manje svjetskih premijera od lanjskog i preklanjskog, barem kad je riječ o nama zanimljivim i poznatim markama. Izostale su i premijere snažnih velikoserijskih noviteta iz kompaktne klase, zanimljive najvećem broju ljudi.

Uz bok najvećima

No, ovogodišnji će sajam u Ženevi ostati upamćen prevstveno po Mati Rimcu. Tvrtka Rimac Automobili svjetsku je pozornicu iskoristila za premijerno izlaganje konačne izvedbe, serijskog primjerka električnog superautomobila Concept_One. Najnovija verzija automobila iz četiri elektromotora razvija čak 1088 konjskih snaga i 1600 Nm, a može pojuriti do 355 km/h. Od mirovanja do stotke stiže za samo 2,6 sekundi, pa se u stručnim krugovima spominje kao najbrži električni automobil u svijetu! Tvrtka Rimac Automobili proizvest će samo osam primjeraka ove ručno rađene zvijerke, a šest ih je bilo prodano još i prije izlaganja u Ženevi.

Tamo izložen primjerak pripada kupcu iz Floride, koji je za njega izbrojao 850.000 eura. Uz Concept_One, Rimac je premijerno predstavio još jednu ‘zvijer’. Concept_S ima 1384 KS i okretni moment od čak 1800 Nm, te je najsnažniji električni automobil. Postiže maksimalnih 365 km/h. Do stotke pojuri za 2,6 sekundi, a za ubrzanje do 200 km/h utroši samo 5,6 sekundi.

Kompaktan i omiljen salon

Ženevski je salon specifičan zbog kompaktnosti izložbenog prostora, ali i zbog činjenice da se u neutralnoj i bogatoj Ženevi mogu vidjeti automobili na kakve je nemoguće naići bilo gdje drugdje. Uz ‘obične’ velikoserijske automobile tu se svake godine ponudi i nekoliko posebnih modela, bilo da su to remek djela majstora karoserista, bilo da se već razvikani proizvođači žele istaknuti nekim posebnim modelom. Među tim utrabrzim, ultraskupim i tehnološki naprednim modelima - uz dva hrvatska proizvoda, ona iz Rimčevih pogona u Svetoj Nedjelji - premijerno su izloženi novi Porsche 718 Boxster, Lamborghini Centenario, Maseratijev prvi SUV Levante, Ferrari GTC4Lusso, McLaren 570GT, novi Bentley Mulsanne.

Uz te nedostižne automobile i još puno onih nama egzotičnih marki, od svjetskih premijera koje će zanimati i hrvatske vozače izloženo je, primjerice, novo izdanje Ford Kuge, novi Renault Scénic, karavanska inačica novog Renaulta Megane, Seatov prvi kompaktni SUV Ateca, novo izdanje Opel Mokke X, Alfa Romeo Giulia, mali roadster Fiat 124 Spyder, Fiat Tipo u limuzinskoj ali i u hatchback izvedbi, luksuzni karavan Volvo V90, BMW M2 Coupe, Audi Q2, novi Citroen SpaceTourer i Peugeot Traveller, redizajnirani Peugeot 2008, nova luksuzna limuzina VW Phideon, prvi Kijin karavan D segmenta Optima Sportswagon. Pažnju privlače i Infiniti Q60 i QX30, kao i prototip nove generacije Honde Civic.

Hyundai je premijerno pokazao svoj Ioniq - jedini na svijetu model koji se nudi u električnoj izvedbi, ali i kao hibrid i plug-in hibrid. Lexus izlaže LC 500h, a Toyotina najvažnija premijera je crossover C-HR. Ford uz novo izdanje Kuge i Vignale modele izlaže sportski GT i Fiestu ST200 koja je s 200 KS i 290 Nm najsnažnija Fiesta dosad proizvedena.

>> Rimac u Ženevi predstavio 'zlog brata blizanca' sa čak 1384 konjskih snaga

>> Najpraktičniji automobil koji je McLaren dosad proizveo

>> Maserati otkrio prvi SUV, u proizvodnji sudjeluje i hrvatska tvrtka

Komentara 1

MU
munjaaa
08:06 10.03.2016.

Vidjeli smo puno manekenki kako puno pričaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije