Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA RODA:

'Svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi se u automobilu u potpunosti nezaštićeno'

dječje sjedalo
Foto: Jan Haas/DPA/PIXSELL
1/2
09.06.2015.
u 10:16

Samo 40% djece vezano je sustavom koji odgovara njihovu uzrastu, navode u udruzi

Svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi se u automobilu u potpunosti nezaštićeno, tvrdi udruga Roditelji u akciji - RODA na temelju istraživanja koje su proveli u devet gradova Hrvatske. Unatoč zakonu koji propisuje obvezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, samo 40% djece vezano je sustavom koji odgovara njihovu uzrastu, navode u udruzi.

Rezultati također pokazuju da je samo dvoje od svakih troje vozača i odraslih suvozača vezano sigurnosnim pojasom te da vozači i suvozači koji ne koriste sigurnosni pojas najčešće ne vežu ni djecu, dok vozači i suvozači koji vežu djecu u autosjedalici ili pojasom obično vežu i sebe.

Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru te je obuhvatilo 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece, a rezultati se znatno razlikuju od mjesta do mjesta. Tako Zagrepčani najčešće koriste pojaseve, dok ih vozači u Sv. Ivanu Zelini koriste vrlo rijetko. Isto tako, u svih devet gradova u kojima je istraživanje provedeno, dvoje od troje djece uopće nije vezano. Djeca su najčešće vezana u autosjedalici ili pojasom u Osijeku,  Zagrebu i Zaprešiću.

Iako su rezultati zabrinjavajući, u udruzi RODA ističu da je ipak zabilježen pozitivni pomak jer je prije šest godina njihovo slično istraživanje pokazalo je da se tada više od 60% djece prevozilo potpuno nevezano, a samo 28% je bilo vezano odgovarajućim sustavom.

>> HAK testirao jeftine dječje autosjedalice, rezultati – katastrofalni

>> Od sjedalice poput astronautske do sklopive u ruksak

Komentara 1

MN
mate.no
11:13 09.06.2015.

To su samo nemarni roditelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije