Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurniji od helikoptera

15 godina izrade: Do 2020. na tržište dolazi prvi leteći automobil?

Izraleski leteći automobil
Foto: Reuters
1/8
04.01.2017.
u 10:00

Izrada vozila, veličine obiteljskog automobila, trajala je 15 godina, a testni let obavljen je već u studenome prošle godine

Izraelska tehnološka tvrtka Urban Aeronautics do 2020. godine na tržište planira lansirati prvi dron koji će prevoziti putnike. Riječ je o tzv. letećem automobilu "Cormorant" sposobnom nositi oko 450 kilograma tereta te putovati 185 km/h.

Izrada vozila veličine obiteljskog automobila trajala je 15 godina, a testni let obavljen je već u studenome prošle godine. Proizvođači naglašavaju da se Cormorant, umjesto propelera helikoptera, koristi unutarnjim rotorima.

 

Osnivač tvrtke Rafi Yoeli stoga tvrdi da je vozilo sigurnije od helikoptera te da može letjeti između zgrada i ispod elektroenergetske mreže. Zbog svojih prednosti leteći automobil mogao bi evakuirati ljude iz ugroženih područja pa i poslužiti vojnim snagama za sigurniji pristup lokacijama. 

Prije izlaska na tržište vozilo mora zadovoljiti sve standarde Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), kako navodi Forward.

>> Od auta vrijednog 86.000 kn, u državnu kasu ide čak 24.000

Ključne riječi

Komentara 2

DA
dangebandi
13:31 04.01.2017.

Zadnje gume će se moći nabaviti u konzumu s njihovih kolica

QO
qoxo
10:42 04.01.2017.

Da nisu toliko bučni već bi letjeli okolo. To danas u vrijeme dronova nije big-deal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije