Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNI SLUČAJEVI

Što trebate imati u automobilu ako zaglavite u snijegu

guranje
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
1/2
24.10.2014.
u 13:45

Kvar automobila zimi može biti vrlo opasan. Nemojte si dozvoliti da ostanete bez potrebnih alata

Uvijek je neugodno kada vam se pokvari automobil, no posebno je teško kada se to dogodi zimi. Ostavi li vas auto na cjedilu u nekom zabačenom mjestu, hladnoća i snijeg mogu vam zagorčati, pa čak i ugroziti život. U takvim slučajevima od posebne je važnosti pribor za hitne slučajeve.

Pripremite se na vrijeme kako vam poslije ne bi bilo žao!

Evo što biste trebali imati u svom vozilu:

1. Kabeli za paljenje

Kabeli za paljenje osnovni su dio opreme svakog vozača.

2. Reflektirajući trokuti

Većina vozača pri ruci ima jedan trokut, no neki stručnjaci predlažu da ih imate više i postavite ih na različitim udaljenostima kako biste bolje upozorili ostale sudionike u prometu.

3. Baterijska lampa s rezervnim baterijama

Dovoljno je neugodno što vam se auto pokvario u snijegu. Ako ništa ne vidite u mraku situacija može biti samo gora. Nemojte dozvoliti da vam se to dogodi. Osim da vidite kuda hodate i što radite baterijsku lampu možete koristiti i za signalizaciju, a bilo bi dobro da je lampa vodootporna.

4. Pribor za hitnu pomoć

Uz standardne predmete kao što su zavoji trebali biste imati i ljepljivu vrpcu, aspirin, gaze i slično. Pijete li neke lijekove uzmite si veću zalihu.

Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL

Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL

5. Standardni alat

Nijedan auto ne bi smio biti bez kolekcije standardnih alata kao što su odvijači, ključevi, kliješta i slično. Što više različitih veličina i oblika, to bolje.

6. Rezervna odjeća, rukavice, deka

Dugotrajan boravak na hladnoći može imati trajne posljedice po vaše zdravlje. Osim rezervne odjeće, za slučaj da vam se odjeća koju nosite smoči ili vas nedovoljno grije, dobro je imati i toplu deku. Možda ćete morati i prespavati u automobilu.

7. Signalne rakete

Za slučaj da zaglavite na nekom stvarno zabačenom mjestu signalne rakete služe da pozovete pomoć.

8. Pijesak

Posipanjem pijeska ispod guma na snijegu možete dobiti više trenja da lakše izvučete automobil.

9. Nekvarljiva hrana i pitka voda

Za slučaj da ostanete sami nešto duže dobro je imati pitku vodu i hranu koju možete pojesti u bilo kojem trenutku, a koja se neće tako brzo pokvariti.

10. Lopata

Ovo je predmet koji zauzima dosta prostora pa ga vjerojatno nećete htjeti uvijek držati u prtljažniku, pogotovo ako je nevelik. Međutim, bilo bi dobro da, ako imate mjesta, uzmete lopatu u situacijama kada su ceste zatrpane snijegom ili kada idete manje pristupačnim putevima pa su veće šanse da će vam trebati. Postoje i sklopive lopate koje zauzimaju manje mjesta.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
14:38 24.10.2014.

I kubik drva za loženje i peć. Odlazak na sjeverni pol nije mačji kašalj.

SO
sokre3
08:08 27.10.2014.

ja čak i sarmu skuham prije nego krenem da se nađe,pokraj sveg več navedenog naravno,

Avatar Rin-Tin-Tin
Rin-Tin-Tin
11:28 04.11.2014.

haha.. signalne rakete !? Ne bi da zivimo u divljini Aljaske! Obican mobitel s punim baterijama bi bio dovoljan za pozvat HAK ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije