Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tom Tjaarda

Preminuo neopjevani heroj automobilskog dizajna

De Tomaso Pantera jedan je od najpoznatijih Tjaardinih radova
Foto: ilikewaffles11/Wikimedia Commons
1/3
06.06.2017.
u 11:52

Tjaarda, Amerikanac rođen u Detroitu, ostavio je veliki trag u europskoj automobilskoj industriji

Tom Tjaarda, jedan od neopjevanih heroja automobilskog dizajna, preminuo je 1. lipnja u dobi od 82 godine u Torinu nakon borbe s rakom, prenosi Car Design News.

Tjaarda, Amerikanac rođen u Detroitu, ostavio je veliki trag u europskoj automobilskoj industriji radeći, između ostalog, u Ghiji i Pininfarini.

Jedan od njegovih najpoznatijih uradaka je Fiat 124 Spider iz 1965. godine, koji je nedavno doživio reinkarnaciju u obliku modernog automobila baziranog na Mazdi MX-5, ali s jasnim aluzijama na prepoznatljive detalje s Tjaardina originala.

Foto: Fiat

Tjaarda je također dizajnirao prvu Ford Fiestu, jedan od najprodavanijih automobila svih vremena, a svakako će ostati zapamćen i po De Tomaso Panteri, atraktivnom sportašu koji se proizvodio više od 20 godina s dizajnom koji se u osnovi i nije mijenjao.

Tjaarda je inače 2015. godine bio u Zagrebu, gdje je govorio na konferenciji Auto(r).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije