Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koja su vam prava

Kupili ste rabljeni automobil koji se pokvario? Evo što možete poduzeti

Ilustracija
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
03.10.2018.
u 13:56

Propisani obrazac za prigovor možete naći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva

Kupili ste rabljeni automobil koji se ubrzo potom pokvario? Možda niste znali, ali prilikom kupnje polovnih proizvoda također imate prava kao potrošači.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, otkrila je u razgovoru za HRT da kupci mogu uputiti prigovor trgovcu ako se automobil pokvari. Propisani obrazac za prigovor možete naći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva. U njemu se trebaju navesti problemi s automobilom jer Zakon potrošaču dopušta da traži popravak na teret trgovca, novi automobil ili povrat novca. 

Međutim, treba napomenuti da se rabljeni automobil treba kupiti kod registriranog trgovca, to ne vrijedi kad se auti kupuju od privatnih osoba – prijatelja, rođaka, susjeda...

Ana Knežević ispričala je primjer gospodina koji je imao loša iskustva prilikom kupnje rabljenog auta.

– Kupio je polovni automobil koji mu je odmah u startu zakazao. Ne znajući svoja prava, otišao je na servis koji je plaćao, pa popravak jedan, pa popravak drugi... Ništa nije pomoglo, auto jednostavno nije funkcionirao – ispričala je, dodajući da se javio udruzi u kojoj su mu rekli da može uputiti pisani prigovor trgovcu i navesti sve nedostatke.

– Njemu zakon dopušta da traži popravak na teret trgovca, da traži novi auto ili može tražiti da mu trgovac vrati novac – rekla je Ana Knežević. Čim je trgovac primio prigovor, pozvao je kupca i popravio mu auto.

– On se i dan-danas vozi tim autom – rekla je Knežević.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Komentara 4

DU
Deleted user
16:10 03.10.2018.

Pa, lijepo je to čuti da postoji način da se švercu stane na vrat!? Šteta je da se sve kupoprodaje ne tretiraju isto!? A što tek reći na prodaju državničkih auta preko licitacije!?

Avatar zagorac2
zagorac2
14:15 03.10.2018.

za rabljeni auto je po svijetu razlicita garancija, zavisi o starosti auta ali u sredjenim drzavama je i za najstariji auto zakonom zajamcena minimum 3 mjeseca ili neka kilometraza ali ako trgovac proda neki noviji model moze vam dati i dilju garanciju dok za auto koji je na demonstraciji ili kak vec velite a ima malu kilometrazu ko np ispod 5 tisuca kilometri daje vam obavezno punu tvornicku garanciju ali kak sam rekao to je u drzavama zapada gdje se ipak zakon postuje

Avatar miyamoto
miyamoto
15:34 03.10.2018.

U nasoj regiji imas prava k'o vepar u sezoni lova. Ako dobijes macka u cizmama ili goluba u vreći vrijedi krilatica:" ....ga rođo, sta bi ti"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije