Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Hrvatska ima 730, a Norveška čak 215.000 električnih automobila

Udio električnih u ukupnom broju osobnih vozila u Hrvatskoj iznosi 0,042 posto, a u Norveškoj 7,8 posto
10. ožujka 2020. u 17:35 0 komentara 495 prikaza
Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Hrvatskoj je, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u 2019. bilo registirrano 6629 hibridnih i električnih osobnih vozila. Od toga je potpuno električnih osobnih vozila registrirano 730. Kad se te brojke usporede s ukupno registriranim osobnim vozilima kojih je u 2019. bilo 1,728.911, dolazi se do udjela hibridnih i električnih vozila od 0,38 posto dok gledajući samo električna vozila njihov udio u ukupnom broju osobnih vozila iznosi 0,042 posto.

Mladi radnici ULAGANJE U RAZVOJ U Njemačkoj najavljuju masovne otkaze, proizvodnja auta pala na razinu iz 1996.

Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove CVH-a, kaže da je u usporedbi s 2018. ukupan broj registriranih hibridnih i potpuno električnih vozila lani narastao 56 posto, a što je u skladu s trendom porasta registriranih vozila i drugdje u svijetu. Pejić navodi i podatke Međunarodne energetske agencije IEA prema kojima ukupan broj registriranih osobnih plug-in hibridnih i potpuno električnih vozila na svjetskoj razini iznosi 5,2 milijuna za 2018. Pritom napominje da u toj statistici nisu uključena hibridna vozila koja ne mogu voziti samo na električni pogon, a to uključuje vozila kao što su Toyota Prius, Toyota Corolla Hybrid ili Ford Mondeo Hybrid. Stoga bi, kaže Pejić, spomenuti podatak koji bi uključivao i takva vozila ukupnu brojku povećao nekoliko puta.

Tesla Potpuni kaos Neviđene gužve na Teslinim punionicama: Sigurno su požalili što imaju automobile na struju

– Uzme li se u usporedbu da je u svijetu danas ukupno registrirano nešto više od mlijarde osobnih automobila, može se zaključiti da je postotak električnih i hibridnih vozila s vanjskim punjenjem u odnosu na ukupnu brojku vozila oko 0,5 posto – kaže Pejić. Dodaje da je, prema posljednje ažuriranom podatku Eurostata, ukupan broj svih registriranih hibridnih i električnih osobnih vozila u EU nešto veći od dva milijuna, dok je, za usporedbu, ta brojka 2013. bila oko 300.000 vozila.

Norveška je pak država koja prednjači po broju registriranih električnih i hibridnih osobnih vozila. U toj zemlji, navodi Pejić, broj tih vozila za prvo tromjesečje 2019. iznosi oko 422.000, što je 15,4 posto ukupno registriranih vozila M1 kategorije u Norveškoj. Od toga je potpuno električnih oko 215.000 vozila ili 7,8 posto.

Predstavljanje novih vozila ZET-a PRODALI MANJE OD 400 KARATA 12 ZET-ovih električnih autića prevozilo je jednog putnika dnevno

Još jedna statistika pokazuje, kaže Pejić, da broj novih prodanih hibridnih i električnih vozila na području EU i EFTA-e u 2019. iznosi nešto manje od 1,5 milijuna, što je 9,5 posto ukupnog broja prodanih osobnih vozila te godine. Ti podaci za 2017. iznose nešto manje od 750.000 vozila, odnosno dvostruko su manji.

– Kako nema stabilne godišnje statistike ukupno registriranih vozila u svijetu, pa i u Europi, vrlo je teško takve podatke usporediti s onima na razini Republike Hrvatske. Iz prikazanih statistika raznih izvora može se zaključiti da Hrvatska prati trend značajnog rasta broja registriranih hibridnih i električnih vozila svake godine, kako je to u Europi, a i na svjetskom tržištu – objašnjava Pejić. 

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.