Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA VOZILA

Država časti: Kako dobiti ekopoticaj do 70.000 kuna

VW e-up!
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
14.04.2016.
u 18:00

Većina iznosa državnih poticaja ostaje ista, pa se za hibrid i dalje dobiva 30.000 kn, za plug-ih hibrid 50.000, a za auto na struju 70.000 kn

Poticaji za kupnju ekoloških vozila ipak će biti raspisani i ove godine. Neslužbeno doznajemo da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost javni poziv za sufinanciranje nabave električnih automobila i hibrida te motocikala i skutera građanima i pravnim osobama uputiti u svibnju. Za novi krug poticaja - koje je pokrenula bivša Vlada i koji su kod građana i tvrtki u tri kruga javnih poziva bili odlično prihvaćeni - sada je osigurano 25 milijuna kuna. Od toga je 15 milijuna kuna bespovratnih subvencija namijenjeno građanima, dok je 10 milijuna osigurano za pravne osobe. Zbog prilično dugog konstituiranja nove vlasti ova se mjera dugo čekala. Kroz nju su lani i godinu ranije iskorištene subvencije za 1422 vozila.

Najviše 40% od cijene

Prema neslužbenim najavama glavni uvjeti natječaja ostaju isti, kao i iznosi većine subvencija. Tako će država i dalje “častiti” kupca hibridnog vozila sa 30.000 kuna subvencije, onog koji kupi plug-in hibrid (kombinacija elektromotora i motora na unutrašnje izgaranje, ali uz mogućnost punjenja baterije) sa 50.000 kuna, a kupca potpuno električnog automobila sa čak 70.000 kuna. Novost je povećanje iznosa poticaja za električne skutere i motocikle. Sada će, kako neslužbeno doznajemo, poticaji za električne skutere i motocikle iznositi od 12.000 do 20.000 kuna, dok su do sada iznosili od 7500 do 15.000 kuna. Ali, treba imati na umu i odredbu prema kojoj visina subvencije može biti najviše 40% ukupne cijene vozila. Kako na tržištu ima električnih skutera po cijeni manjoj od 12.000 kuna, država kupcima takvih vozila neće dati puni iznos poticaja nego samo do visine 40% njegove redovne cijene. Treba naglasiti i da su to jedni od najviših državnih poticaja za kupnju ekoloških vozila u Europi, pa ne čudi velik interes za građana i tvrtki.

Čekamo Nissan Leaf i BMW i3

Procedura će također biti jednaka. Kad javni poziv bude objavljen morate popunjeni i potpisani prijavni obrazac (moći će se preuzeti s web stranice Fonda za zaštitu okoliša) poslati na adresu Fonda, zajedno s ponudom za kupnju ekološkog automobila ovjerenom kod nekog od trgovaca takvim vozilima (primjerice Toyota uoči najave poticaja prima predbilježbe). Ponuda mora sadržavati popis tehničkih karakteristika vozila te se iz nje mora jasno vidjeti kategorija, proizvođač, tip, model, vrsta goriva i izvora snage te emisija CO2 (g/km). Karakteristike vozila mogu biti izražene i katalogom ili certifikatom. Nakon toga trebate potpisati ugovor o sufinanciranju koji će vam doći na kućnu adresu, a nakon kupnje vozila trebate dostaviti račun, dokaz o uplati i kopiju prometne dozvole. Isplata bi trebala uslijediti u roku od mjesec dana.

U ponudi je sve više vozila, od najtraženije Toyote i Mitsubishija do električnih skutera. Nažalost, neki auti na struju - poput Nissan Leafa i BMW-a i3 - službeno se još ne mogu kupiti na hrvatskom tržištu.

>> HEP-u isplaćeno 1,28 milijuna kuna za 20 automobila

Ključne riječi

Komentara 5

MI
minolta
19:14 14.04.2016.

da li je ovo jos jedna mjera poticanja luksuza, da se olaksa imucnima kupnja jos jednog auta, sta je sljedece? poticaj za kupnju jahte, aviona... jos bih shvatio da rimac radi jeftinije modele, onda bismo naseg proizvodjaca podupirali ovako ne vidim smisao...

DU
Deleted user
19:34 14.04.2016.

Daju poticaje onima koji vec imaju. A bi ostali odaberite kontejner!

IC
Icek53
19:09 14.04.2016.

Bolje da se poticaji daju za zaposljavanje,a ne za gluposti.No politika je politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije