Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika dominacija naše diskašice

Sandra Perković – pet velikih natjecanja, pet zlatnih medalja

04.09.2012., Mladost, Zagreb - 62. memorijal Borisa Hanzekovica, atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2012. Bacanje diska, zene. Sandra Perkovic srusila rekord mitinga bacivsi 65,79 m. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.08.2014.
u 10:35

Heike Drechsler: Njemica je sa 17 medalja trenutačno najbolja europska atletičarka svih vremena

Sandra Perković uz novozelandsku kuglačicu Valeri Adamas najuvjerljivija je svjetska atletičarke ove sezone. Valeri do sada ima deset, a Sandra sedam pobjeda od osam. Izgubila je samo u Glasgowu, na mitingu Dijamantne lige. Po sedam pobjeda ove sezone imaju još samo Jamajčanka Kaliese Spencer te Kolumbijka Caterine Ibarguen. No, ono po čemu je Sandra vodeća u svijetu atletike jest broj najboljih rezultata ove sezone u jednoj disciplini. Sandra drži pet najboljih rezultata u disku. Po četiri imaju Valerie Adams i američka daljašica Tiana Bartoletta. Zanimljivo je da ni jedan atletičar nema više od tri najbolja rezultata ove sezone.

Stigla Blanku po medaljama

S tri osvojena europska naslova zaredom Sandra je postala prva diskašica u povijesti kojoj je to uspjelo. S tri trijumfa na europskim prvenstvima dostigla je Istočne Njemice Marlies Gohr, Maritu Koch i Karin Balzer, a ako za dvije godine na europskom prvenstvu u Amsterdamu osvoji četvrto zlato, onda će dostići Heike Drechsler i Ruskinju Nadeždu Čižovu koja je bacala kuglu.

Na seniorsku scenu Sandra je kročila 2009. godine, sa samo 19 godina. Bila je deveta na svjetskom prvenstvu u Berlinu. Od 2010. godine nastupila je na pet velikih natjecanja i osvojila pet zlatnih medalja. Bila je triput prva na EP-u (2010., 2012 i 2014), te jednom na Olimpijskim igrama (2012) i Svjetskom prvenstvu (2013). Bila bi jedna medalja više da nije 2011. suspendnrana zbog dopinga. S pet zlatnih medalja nije još uvijek najbolja diskašica svih vremena. Da bi dostigla Franku Dietzch, mora osvojiti još dva svjetska zlata, a po broju osvojenih medalja još su od Sandre bolje Elina Zvereva i Ilka Wyludda koje imaju po šest medalja. No, taj "problem" Sandra će riješiti sljedeće godine kada će nastupiti na svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Mnogi se pitaju bi li Sandra u budućnosti mogla postati najuspješnija europska sportašica svih vremena. Odgovor je pozitivan jer ima tek 24 godine i pred njom je još sigurno jako mnogo natjecanja. Po broju medalja na otvorenom dostigla je Blanku Vlašić koja ima dva svjetska zlata i srebro, olimpijsko srebro i europsko zlato.

Neka ide u Neubrandenburg

Za sada je bez premca najbolja europska atletičarka Heike Drechsler koja je prvo nastupala za Istočnu Njemačku, a potom za ujedinjenu Njemačku. Od 1983. do 2000. godine osvojila je ukupno 17 medalja, od čega devet zlatnih. No, treba istaknuti da se Heike natjecala u čak tri discipline – trčala je 100 i 200 metara te je skakala u dalj. Njoj su uz bok po broju medalja Tatjana Lebedjeva, ruska troskokašica sa 11 medalja, njemačka sprinterica Marlies Gohr s deset i ruska motkašica Jelena Isinbajeva s devet medalja. Atletičarke koje su izvan Europe i koje imaju velik broj osvojenih medalja jesu Jamajčanska sprinterica Shelly Ann Fraiser i Amerikanka Jeckie Joyner Kersee koje imaju po 11 osvojenih medalja na velikim natjecanjima.

Ono što najviše kopka Sandru jest kako nadmašiti svjetski rekord Gabriele Reinsch koja je 1988. godine u njemačkom Neubrandenburgu bacila disk do nestvarnih 76,80 metara. To je trenutačno gotovo šest metara duže od Sandrinog hica iz Zuricha (71,08).

– Možda da pokuša bacati u Neubrandenburgu. Tamo uvijek puše vjetar. I upravo taj vjetar ponese disk još koji metar dalje. Uostalom, nije slučajno da su muški i ženski svjetski rekord u bacanju diska ostvareni na tom bacalištu u razmaku od samo dvije godine – rekla je njemačka diskašica Franka Dietzch.

Ako nastavi ovim ritmom, Sandra bi sljedeće godine mogla bacati disk još dva, tri metra duže. To je golemi napredak kada je riječ o ovoj disciplini. Sa 71,08 metra trenutačno je 18. na listi svih vremena. Da bi ušla u top deset, morala bi baciti 72,93 metra.

>> Sandra Perković srušila osobni rekord i osvojila treće europsko zlato!

Komentara 1

KA
kajinx
03:42 19.08.2014.

Istočna Njemačka te SSSR i doping. Sa steroidima su postigle rekorde. Treba podjeliti rekorde u vrijeme prije doping kontrole i poslije doping kontrole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije