rokovi pritišću

Zmajlović: Sankcije zbog Jakuševca platit će građani

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zmajlović: Sankcije zbog Jakuševca platit će građani
12.03.2013.
u 11:21
Plan gospodarenja otpadom donesen je. Već su trebali biti izgrađeni cijeli pogoni u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a to se nije učinilo zbog neodgovorne politike, tvrdi ministar
Pogledaj originalni članak

Jakuševec nije zatvoren jer se godinama nije primjenjivao zakon. Još 2005. donesen je Plan gospodarenja otpadom, već su trebali biti izgrađeni cijeli pogoni u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a to se nije učinilo. Sankcija će biti, ali ne znam koliko su efikasne, jer će ići iz proračuna, a platit će ih građani, komentirao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović gostujući na Radio Sljemenu. Dodao je da je Čistoća već odavno trebala uvesti odvajanje otpada, a nacionalni je cilj smanjiti količinu otpada.

– Rokovi nas pritišću, morali smo riješiti problem otpada do ulaska u Europsku uniju, a nismo to riješili zbog neodgovorne politike. Umjesto toga, potrošili smo stotine milijuna kuna za sanaciju odlagališta iz Fonda za zaštitu okoliša – rekao je Zmajlović. Naglasio je da se proces izgradnje spalionice ili pogona biološkog razdvajanja otpada treba intenzivirati da bi se izgradio do 2018. godine. 

– U Zagrebu su se problemi uvijek stavljali pod tepih, a u predizbornim kampanjama lokacije su se micale iz prostornih planova, što se dogodilo i 2005. – rekao je. Centri za gospodarenje otpadom već se grade u Šibeniku, Puli i Rijeci, a Zagreb i županija već se godinama sukobljavaju oko lokacije spalionice.

– Najbolje bi bilo da županija radi svoje, a grad da osmisli svoju novu lokaciju i riješi problem. Svaki pokušaj dogovora udaljit će nas od realizacije – rekao je Zmajlović te dodao da ministarstvo poduzima sve u okviru zakona kako bi riješio problem Jakuševca. Poslali su i koordinirani inspekcijski nadzor te uključili i druga resorna ministarstva kako bi ispitali ispravnost kvalitete zraka, a rezultati će se znati u sljedećih nekoliko tjedana.

>>Moguća nova blokada odlagališta otpada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AL
Alfons
11:43 12.03.2013.

Koje sankcije ćete vi platiti, bando nesposobna? Pokažite mi gdje to piše u Planu 21 da će građani plaćati csvu ijenu vašeg neznanja, korumpiranosti i bezobraštine? Jedino u čemu ste uspješni je bilo doći na vlast i podijeliti fotelje. Puna su vam usta bivše vlasti, a upropastili ste državu 100 puta gore nego oni. Sve i da nemamo nikakvu Vladu, ne bi nam bilo gore nego što je sada.

LI
LILLIT
13:34 12.03.2013.

Ministre Zmajlovicu, ne trebas Ti uvjeravati ni stanovnike Jakusevca niti Gradsku skupstinu da je vec krajnje vrijeme za sanaciju tog smetista. Ti moras uvjeriti Bandica, da pod hitno pocne "delati" .