Kajzerica

Žestoka debata: Nećemo nove susjede bez nove škole!

Rotor
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Rotor u Zagrebu
20.02.2018.
u 09:10
Dio stanovnika protivi se izgradnji naselja uz remetinečki rotor jer se boji gužve.
Pogledaj originalni članak

Zbog dolaska novih susjeda, stanovnici Kajzerice digli su se na noge. S jedne strane zadovoljni su zbog novih stambenih zgrada i poslovnih kompleksa, uređenja sada zapuštene šikare, ulaganja u infrastrukturu te ljepše vizure grade. No brine ih još veća prometna gužva, prenapučenost već ionako prebukiranih škola i vrtića te smanjenje zelene površine. Među građanima je stoga pokrenuta prava debata o tome je li novi stambeno-poslovni kompleks čija je gradnja najavljena uz remetinečki rotor dobra za okolne kvartove.

– Iako nadležni najavljuju da će se paralelno s izgradnjom naselja ulagati i u okolnu infrastrukturu, u ceste, u vrtiće i škole, već godinama svjedočimo situacijama u kojima se brže-bolje naprave velike zgrade, u njih se usele ljudi, a tek se onda kreće sa svim dodatnim sadržajem. Kvartovi poput Laništa, Jarušice i Laništa primjeri su loše organizacije i zato se bojimo da će se to dogoditi i na Kajzerici – govori Ognjen Golubić iz udruge “Za kaj? Za KAJzericu!”. Ističe kako su tamošnji stanovnici najzabrinutiji zbog škole koja već sada puca po šavovima, a nastava se jedva uspijeva održati u jednoj smjeni.

Rotor

– Zato mi već sada organiziramo sastanke u Gradskom uredu za obrazovanje kako bismo spriječili kaos u školskom sustavu našeg kvarta – ističe Golubić te dodaje kako su građani zabrinuti i zbog vrtića, prometnih gužvi te parkinga iako je najavljeni projekt tek u povojima. Grad Zagreb, naime, trenutačno tek otkupljuje čestice koje će prodati tvrtki Rotor jug d.o.o u vlasništvu norveškog investitora Roberta Hagena. Kada se nova zemljišta objedine s onima koje tvrtka već ima, činit će parcelu od 2,3 hektara gdje će se graditi kompleks.

– Problem je što se građanima čini kao da se gradi bez ikakvog plana. Pa ovdje na Kajzerici je zgrada do zgrade, a zelene površine se ne uređuju za ljude, nego se koriste za još izgradnje – ističe 50-godišnji Zlatko Šarić, a njegovo mišljenje dijele i mnogi drugi stanovnici Novog Zagreba.

Ipak, predsjednik vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad Jadranko Baturić ističe kako je mali postotak komentara negativan.

– Većina shvaća prednosti gradnje i s obzirom na to da vijeće Gradske četvrti nije primilo nikakav službeni prigovor, mi smo na sjednici jednoglasno podržali gradnju novog naselja u našoj četvrti – kaže Baturić te dodaje kako će kvart od projekta samo profitirati. Ističe kako se na toj lokaciji sada nalazi samo šikara za čije uređenje nema novca, a ovako će se gradnjom urediti infrastruktura te će Grad dobiti sredstava od kojih će moći financirati neke druge velike projekte u Novom Zagrebu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DO
dopizdilomi
10:41 20.02.2018.

Paralelno tj. naknadno će ulagati u infrastrukturu. Prevedeno. Kada ponestane mjesta u školama i vrtićima i kada se promet na kružnom toku bude još usporio. Normalno i transparentno. Pa tko o tome razmišlja unaprijed.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:25 20.02.2018.

Hm, u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, sve priče su, - balkanske. Iskustvo sa POS-ovim naseljem na bivšoj svinjogojskoj farmi u Sesvetama, upozorenje je svim građanima koji tu i tamo imaju realno mentalno provjetravanje između politike, televizije i interneta. Dakle, naselje je otvoreno 2007 godine, a do dana današnjeg nije napravljeno ništa od cestovne infrastrukture, koja je bila: treča traka Slavonske, produžetak Branimirove i produžetak Vukovarske. Sada stanari tog naselja voze okolnjim blatnim cesticama ili stoje sat vremena ujutro u koloni na Slavonskoj, da bi - zakasnili na posao. O Remetama i cesticama od tri metra širine nad kojima vise ogromne urbane vile, - da i ne govorim, a to je kao fensi šmensi dio grada. Nigdje u svijetu ne grade se zgrade prije infrastrukture, nego se napravi cesta, vodovod, kanalizacija, plin...... a onda tek građevina. I ovi ljudi u tom kvartu najvjerojatnije se opravdano bune, jer kog su zmije grizle i guštera se boji.

DU
Deleted user
14:38 20.02.2018.

Neće biti gužve, bandić obećava žičaru do Trga bana Jelačića....samo za purgere s Kajzerice....