Zašto se to događa

Ovo je zagrebačka škola s najviše nasilja

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nasilje škole
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nasilje škole
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nasilje škole
26.03.2014.
u 09:11
Hitno se moraju postaviti alarmi i kamere na školama i domovima u Zagrebu, jedan je od zaključaka tematske sjednice skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport. Videonadzora i alarmnih sustava, naime, nema na 49 osnovnih i 30 srednjih škola i na 4 učenička doma. U 2013. godini najviše je intervencija zbog vršnjačkoga nasilja bilo u OŠ S. S. Kranjčevića
Pogledaj originalni članak

Nasilje među djecom i mladima sve je zastupljenije i raširenije – porazni su to podaci Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, kao i Policijske uprave zagrebačke.

Dvije intervencije na dan

Samo tijekom prošle godine u zagrebačkim osnovnim školama policija je evidentirala čak 212 puta, dok je u srednjim školama zabilježeno 96 intervencija. Porast je to u odnosu na prošlu godinu – najzastupljenije je vršnjačko verbalno i fizičko zlostavljanje. Već u ovoj školskoj godini prijavljena su čak dva slučaja seksualnog nasilja.

– Najugroženije vrijeme kad bilježimo i najviše događaja, ukupno njih 284, razdoblje je od 14 do 23 sata. Prateći i analizirajući podatke u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, to su prosječno dva događaja u danu zbog kojih interveniramo – poručili su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

I dok je tijekom prošle godine više od 22 tisuće učenika bilo uključeno u preventivne programe, oni ni po čemu, zaključeno je na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za obrazovanje i sport, nisu jamstvo sigurnosti u zagrebačkim školama.

– Jasno je da se nameće potreba pojačanog provođenja preventivnih programa, ali i potreba kreiranja novih programa kroz intersektorsku suradnju. Hitno moramo instalirati videonadzor i alarmni sustav na sve škole u Zagrebu te napraviti plan primjerene osvijetljenosti školskih igrališta – zaključak je Alena Ostojića, predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Kamere i alarmi, naime, nedostaju na točno 49 osnovnih i 30 srednjih škola kao i na četiri učenička doma. Škola s najviše zabilježenih intervencija, čak 35, Osnovna je škola S. S. Kranjčevića (na prvoj slici), a nakon nje slijede I. Tehnička škola Nikole Tesle, Osnovna škola Dugave te gimnazije u Križanićevoj ulici.

Djevojčice sve agresivnije

– Sve počinje u osnovnoj školi. Nije popularno reći, ali djeca su u velikoj mjeri prepuštena sebi – nedostaje im odgoja i rada roditelja s njima – stav je Ivane Sabol, školske psihologinje koja upozorava na promjene ponašanja kod djevojčica.

– Djevojčice postaju nasilnije, čak su spremne potući se s dječacima, što pokazuje veliku promjenu i svakako da se treba reagirati – poručuje Sabol.
Jedino je pozitivno, sudeći prema statistici, što se smanjio broj kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina. Lani je takvih prekršitelja evidentirano 19, što je u odnosu na 2012. godinu, kada su evidentirana 44 kaznena djela, smanjenje za 56 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

KG
KG002
10:41 26.03.2014.

Zašto su djeca agresivna? 1. zbog kućnog neodgoja 2. zato što su današnja djeca "svete krave". Učenik može ometati nastavu, maltretirati drugu djecu, a nastavnik ga ne smije izbaciti sa sata već eventualno poslati pedagogu koji ili radi u drugoj smjeni ili je ionako prezaposlen pa vam isto to agresivno dijete vraća natrag u razred 3. zato što ravnatelji, a nekad i sami nastavnici zbog raznih utjecaja i veza pokrivaju i štite agresivce 4. zato što roditelji očekuju da će im škola odgojiti djecu jer su oni tu zakazali

GA
ganga
11:08 26.03.2014.

Pero joso ne bih se baš složio.Radim u OŠ pa imam neki uvid. Po meni glavni proglem je obijest. Djeca nemaju nikakve životne obveze,puna su energije i moraju je negdje trošiti. Sva ta djeca su dobro obučena,imaju mobitele,fejs,gel na kosi pa samo ih pogledajte, Tu kod većine nema ni govora o nekoj materijalnoj krizi. Evo baš jutros malo pada kiša i pred školu dovoze roditelji svoje prinčeve i princeze se slučajno ne bi malo skvasila. Auti ne staju ispred ispred ulaza pred školu nego ih dovoze do samih vrata. Na odmoru ne bacanje i gađanje sendvičima,polijevanje cococolom..Ništa drugo nego čista obijest .naravno n ekod svih ali kod većine.

ZE
.zeitgeist.
10:42 26.03.2014.

Budimo realni, o odgoju djece se više nitko ne brine. Roditelji ili rade cijele dane ili se brinu o tome kako platiti račune, kupiti hranu.... Koliko roditelja svoju djecu vodi u muzeje, kazališta, na izlete..? Većina roditelja je sretna kada kupe djetetu igraču konzolu i onda dijete sjedi cijele dane igrajuči igrice. U nedostatku aktivnosti, djeca slobodno vrijeme provode pred televizorom ili surfajuči internetom. Jedina "kultura" koju djeca dobe od roditelja je analiza nogometnih utakmica i sadržaj posljednje epizode turske sapunice.