Željko Malnar

Za njim danas plaču i oni koji su ga vrijeđali. Svoju ulicu na Pešći još uvijek čeka

Foto: import
Za njim danas plaču i oni koji su ga vrijeđali. Svoju ulicu na Pešći još uvijek čeka
09.07.2021.
u 17:13
Točno osam godina je prošlo otkako nas je napustio predsjednik Republike Pešćenice Željko Malnar
Pogledaj originalni članak

Točno osam godina je prošlo otkako nas je napustio Željko Malnar, hrvatski pustolov, mistik, antivoditelj, antipolitičar i predsjednik Republike Pešćenice. Baš na današnji dan u bolnici Jordanovac izgubio je bitku s opakom plućnom bolešću te rasplakao ne samo Republiku Pešćenicu čiji je bio doživotni predsjednik, već i čitavu regiju. 

Kako vrijeme odmiče, njegovi lik i djelo prelaze u legendu, a sve više se brišu granice između stvarnosti i mita o njemu. Vjerojatno bi i on sam tako htio. Danas, osam godina nakon njegove smrti za njim plaču čak i oni koji su ga kasno u noć nazivali u live program njegove emisije Noćna mora da bi mu psovali sve po spisku. 

Željko Malnar veliki je paradoks, a takva mu je i biografija. Od svjetskog putnika i šamana na motoru kojemu je samo nebo bilo granica, devedesetih je baš kao i mnogi postao zatočenik u noćnoj mori novonastale tranzicijske situacije. Njegova emisija, the Nightmare stage bila je svojevrstan protuotrov društvu koje je tada formirano, društvu lažnih vrijednosti, društvu podobnih, korumpiranih i licemjernih koje je u svome programu detektirao, razotkrivao i izvrgao ruglu.

Poput vještog alkemičara Malnar je u Noćnoj mori transformirao hrvatsko društvo procesom nigreda, u kojem se materijalizacijom tamne tvari dolazi do kamena mudraca. Samo u noćnoj mori, u najtamnijoj noći duše, čovjek se može suočiti sa svojom sjenkom i spoznati istinskog sebe, smatra analitička psihologija.

I dok su mlađe generacije Malnara upoznale preko Noćne more, oni stariji ga pamte po reportažama i dokumentarcima koje je snimao o svojim putovanjima na Istok. U Jugoslaviji 80-ih Malnar je bio druga riječ za mistiku i avanturu. Inspiriran ljubavlju prema indijskoj i Platonovoj filozofiji s istomišljenikom Bornom Bebekom krenuo je na vratolomno putovanje u daleke zemlje. Pothvat je rezultirao knjigom 'U potrazi za staklenim gradom' koja je nedavno ponovno izdana u nakladi knjižare Ljevak. 

Netom nakon njegove smrti, pokrenuta je inicijativa da Malnar dobije svoju ulicu u rodnoj mu Pešćenici kojoj se uvijek vraćao, čak i iz najudaljenijih dijelova globusa. Pričalo se čak i da bi se njegovu rodnu ulicu moglo preimenovati po njemu, no želja inicijative za sad se nije ostvarila. 

Mario Župan, zastupnik u prošlom sazivu Skupštine i član Odbora imenovanja ulica i trgova otkrio nam je kako je lokacija pronađena u blizini njegove rodne kuće, no da još uvijek 'štekaju' imovinsko pravi odnosi, no da će se tražiti dalje.

Svi oni koji su ga voljeli, a i oni koji nisu bili su neutješni 9. srpnja 2013. kada je stigla vijest da je preminuo u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Prema njegovoj želji, pepeo mu je prosut u Jadransko more. Na internetu i društvenim mrežama postoji više desetaka grupa i stranica na kojima se okupljaju štovaoci Malnarovog lika i djela. Jedan se od korisnika tako prisjetio Malnarovog krasnog aforizma, koji bi mogao poslužiti i kao epitaf:

"Djeco, život je samo šala. Tko ga ozbiljno shvati, taj pop*ši."

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
18:37 09.07.2021.

legenda od čijih se komentara nitko nije 'ograđivao'. sloboda govoru!

Avatar Agramer000
Agramer000
21:07 09.07.2021.

Legenda!

MA
Majkomoja
21:52 09.07.2021.

Car