Vratite magnoliju

Prosvjeduju već 25 tjedana – i neće odustati

Foto: tomislav miletić/pixsell
Foto: tomislav miletić/pixsell
28.09.2018.
u 14:33
Kažu da okupljanja imaju smisla iako projekt nisu uspjeli spriječiti
Pogledaj originalni članak

Srijeda je. Uskoro će 18 sati. I evo ih, dolaze, prvo njih desetak, organizatori s natpisima, megafonom, mikrofonima, posterima, zvučnicima, bubnjevima...

Stablo je bilo povod

– A gdje ćemo ovaj put objesiti transparente? – raspravljaju i iz torbe vade škare i špagice za pričvršćivanje velikog platna s natpisom “Vratite magnoliju!”.

– Joj, evo ih opet – komentiraju pak ispod glasa radnici koji kopaju oko Meštrovićeva paviljona dok se sve više ljudi okuplja. Stižu Zagrepčani svih generacija, od vrtićanaca do umirovljenika, pa čak i njihovi kućni ljubimci te se međusobno pozdravljaju. Ta već se dobro poznaju jer zajedno prosvjeduju punih 25 tjedana.

U povodu prosvjedne akcije “Vratite magnoliju” svaki tjedan u isto vrijeme još od ožujka okupljaju se građani revoltirani time što je u sklopu 10 milijuna kuna vrijednih radova oko Meštrovićeva paviljona uklonjeno drvo koje je bilo zaštitni znak Trga žrtava fašizma. A u međuvremenu su s trga uklonjena i ostala stabla.

– Ma nismo tu samo zbog magnolije, to je bila kap koja je prelila čašu te simbolizira loše upravljanje gradom i neuključivanje građana u donošenje odluka. Protiv toga se borimo – objašnjava Jasna Šumanovac iz Zelene akcije, samo jedne od udruga koje organiziraju prosvjedna okupljanja. Iako ih često pitaju imaju li ona uopće smisla s obzirom na to da su radovi već u poodmakloj fazi, oni nemaju dileme.

– Istina je da uređenje, odnosno uneređenje Trga žrtava fašizma nismo uspjeli spriječiti, no ovo je tek prva od četiri faze u uređivanju “pješačkog centra izvrsnosti” od Draškovićeve do Branimirove. Mi o tome nemamo nikakve informacije, što je strašno, a ako će se svuda radovi odvijati kao ovdje, iskreno nas je strah – kaže arhitektica Suzana Dobrić Žaja, jedna od organizatorica. Stručnjaci iz njezine branše, ističe, zgranuti su projektom, a ogorčeni su i što nije proveden javni natječaj. Takvom načinu dobivanja poslova u gradu žele stati na kraj.

Zlatna sjekira za Bandića

– Naša okupljanja imaju smisla i ovdje se svaki tjedan događa nešto jako dobro. Uspjeli smo građane potaknuti da se uključe i upozoriti na svoje djelovanje – kažu organizatori koji se trude da okupljanja ne budu tek sat vremena stajanja na trgu, pa svaki put pripreme neka događanja, poput predavanja stručnjaka, arhitekata, konzervatora, povjesničara...

Na panoima postavljenim na ogradi može se razgledati izložba o Meštrovićevu paviljonu, a na okupljanjima se i svira te se organiziraju performansi, pa su tako ovaj tjedan gradonačelniku Milanu Bandiću dodijelili “Zlatnu sjekiru” za hortikulturalno uređenje.

>> Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Mi sami
Mi sami
15:47 28.09.2018.

Koji idi.ti vidi se da ne rade nista u životu valjda su iz NVO

Avatar Dr Evil
Dr Evil
17:14 28.09.2018.

Kad vam je gradonačelnik konj onda se ne trebate previše čuditi.

Avatar Retardo
Retardo
15:57 28.09.2018.

Da se mene pita, sve bih ih potrpao u marice i odvezo na dragovoljno raščišćavanje minskih polja na godinu dvije, rukama, bez karti,da ih se malo nauči redu i radu, a ne parazitiranju i glupostima.