nahrani do 8 ljudi

Najveća pizza u Zagrebu: Teška je 4 kilograma i jedva prođe kroz vrata

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
9. veljače obilježava se Međunarodni dan pizze
20.02.2022.
u 11:38
U Guinnessovoj knjizi rekorda pak francuski chef Benoit Bruel iz Déliss Pizze u Lyonu prije dvije godine upisan je kao čovjek koji je napravio pizzu s najviše vrsta sireva na njoj
Pogledaj originalni članak

Mozzarella, San Marzano rajčice, prosciutto cotto, panceta, peperoni, jalapeno i papadew slatko-ljute papričice. Glavni su sastojci koji se sljubljuju na najvećoj pizzi u metropoli koju već gotovo 20 godina po istoj recepturi priprema pizzerija Mr. Jack Zagreb u Stenjevcu.

Teška je četiri kilograma, promjera od 1 metra, a može bez problema nahraniti obitelj od osam ljudi. Gigantska ljepotica, kako ju od milja zovu iz pizzerije, poznata je i kao XXL pizza, a stoji od 180 do 260 kuna, ovisno o dodacima koji se stavljaju na tijesto.

"Imamo više veličina, a s našom XXL pizzom može se nahraniti cijela ulica. Naša kultna pizza već 18 godina je toliko velika da ne može proći kroz vrata", stoji na stranicama pizzerije Mr. Jack Zagreb.

A kad smo već kod rekorda i ovog talijanskog specijaliteta koji je obožavan diljem svijeta, spomenimo i neke apsolutne siraste trofeje. U Guinnessovoj knjizi rekorda francuski chef Benoit Bruel iz Déliss Pizze u Lyonu prije dvije godine upisan je kao čovjek koji je napravio pizzu s najviše vrsta sireva na njoj. Točnije, 254 vrste, a samo su oni težili oko 730 grama. U Napulj je pak, odnosno domovinu pizze, 2016. godine "otišla" titula najdulje ove gastro poslastice na svijetu. Svjetski rekord su srušili s gotovo dva kilometara dugom pizzom za koju je bilo potrebno 1,6 tona rajčica, dvije tone mozzarele, 200 litara maslinova ulja i 30 kilograma bosiljka. A u pripremi je sudjelovali preko 250 chefova iz Italije i svijeta te su je nakon fotografiranja i mjerenja podijelili beskućnicima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VO
vorda400
00:29 22.02.2022.

Jedna od lošijih pizzerija na zapadu