Kojim smjerom

Na referendum dati odluke o velikim projektima, da ih se ne bi zaboravilo

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
U prostorima Hrvatske gospodarske komore na Sjednici skupstine bira se novi predsjednik HGK
25.03.2014., sjeverozapadna strana Sveucilisne bolnice, Zagreb - Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao je pokaznu vjezbu specijalistickih postrojbi civilne zastite Grada Zagreba za izvlacenje iz rusevina (USAR timova), kao i njihovu suradnj
16.03.2015.
u 09:00
Prijedlog o referendumu na Međunarodnoj konferenciji o razvoju gradova iznio je nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji, držeći da se projekti promjenama vlasti uvijek zanemaruju
Pogledaj originalni članak

Zagrepčani bi ubuduće putem referenduma mogli odlučivati o svim važnim gradskim projektima. Takvo što jučer je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o razvoju i investiranju u gradove predložio nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji obrazloživši da je to jedini model po kojem bi projekti nadživjeli gradske vlasti koje imaju četverogodišni mandat.

Započeto i nedovršeno

–Imamo projekte za čiju provedbu treba osam ili 20 godina i koji se često promjenom političke većine zanemaruju pa tako imamo mnogo započetih, a nikad dovršenih projekata - kazao je Ferdelji. Neki od takvih su Sveučilišna bolnica u Blatu, kompleksi Gredelj, Heinzelova, izgradnja središnje Gradske knjižnice, Terme Zagreb, izdizanje ili ukopavanje željeznice i drugo.

Pročelnica za strategiju Grada Jadranka Veselić Bruvo kazala je da je u planu do 2020. godine barem započeti realizaciju projekata Zagreb na Savi, izdizanje ili spuštanje željeznice, te uređenje središta grada kojim bi se Zagreb istaknuo u odnosu na druge europske metropole.

–Tu imamo projekt Blok Badel za koji ćemo ubrzo raspisati natječaj za potencijalne investitore, Kreativni klaster Gredelj gdje ćemo u dvije zaštićene hale koje moraju ostati smjestiti mlade entuzijaste, čime će se cijelom kompleksu podići vrijednost, a tu je i Muzej osjetila - istaknula je Veselić Bruvo. Najavila je pak i da su bliži realizaciji projekti Terme Blato i Intermodalni terminal Sava sjever (okretište Savski most) dok je dugoročni projekt gradnja nove gradske obilaznice koja je važna jer u grad dnevno migrira oko 100 tisuća osoba.

Na konferenciji je sudjelovala i pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić koja je govorila o Holdingu, iako je bio najavljen novi šef tvrtke Dejan Fičko, no otkazao je u posljednji trenutak.

Posla i u Holdingu

–Glavni posao nove uprave je refinanciranje obveznica od 2,2 milijarde kuna, naplata odvoza otpada po volumenu, rješenje problema curenja vode kroz projekte obnove te efikasniji javni prijevoz - istaknula je Jozić. Svoja iskustva iznijeli su i predstavnici Budimpešte, Helsinkija, Osijeka, Tuzle i Prištine i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Izabrana nova uprava Zagrebačkog holdinga, šef Dejan Fičko

Upozorenje iz Beča: Kako ćete voditi grad prodate li komunalne tvrtke?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.