BIO JE I BANDIĆ

Otkrivamo detalje Juričanovog 'Kumeka': 'Film je odličan, ima materijala za seriju'

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Premijera Kumeka u kinu Studentskog centra
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
22.11.2020.
u 22:15
Suprotno svim očekivanjima, Bandić se na ulazu u SC pozdravio s redateljem, a potom otišao ne pogledavši film. Ispričao se, naime, rođendanskim obavezama
Pogledaj originalni članak

Neumoran! Kakav bi to bio film i premijera, a da ne dođe glavni glumac, napisao je na svojim službenim Facebook stranicama zagrebački gradonačelnik Milan Bandić samo sat vremena nakon što se, odjeven u plavu trenirku s natpisom Neumoran, ipak pojavio u Studentskom centru na premijeri filma Kumek Darija Juričana i time potvrdio medijske napise da će svoju kampanju za sedmi mandat započeti u 'taboru' svojih najljućih neprijatelja. Suprotno svim očekivanjima, Bandić se na ulazu u SC pozdravio s redateljem, a potom otišao ne pogledavši film. Ispričao se, naime, rođendanskim obavezama.

- Čestitam ja gospodinu Juričanu na uratku. Red je doći kad te netko pozove. Morat ću ga razočarati večeras, jer danas ja imam poseban dan. Pa neću moći biti na projekciji - kazao je gradonačelnik. Cinično je dometnuo i da je Juričan 'u zadnjih 10 godina dobio premalo novaca, 500 tisuća kuna' te da 'ima još milijun' što je redatelj kasnije nazvao još jednom u nizu gradonačelnikovih laži.  

VIDEO: Premijera dugoočekivanog Juričanovog 'Kumeka': Stigao i Milan Bandić, snimila: Mia Mitrović

Kako i priliči domaćinu, Juričan je Bandića, koji je u nedjelju napunio 65 godina, u SC-u dočekao s darovima u rukama. Poklonio mu je bocu gina te mu kanio darovati knjigu Kumek Hrvoja Appelta i Saše Paprella koja je, zbog opsežnog broja stranica, dobila nadimak 'Biblija Milana Bandića'. Bocu gina gradonačelnik je objeručke prihvatio, no knjigu je odbio te iz džepa izvadio 70 kuna i platio Juričanu, a potom otišao iz SC-a dok su okupljeni za njim vikali 'vrati seee'. Premijeru filma svirkom je otvorio ansambl Yebo Ton, zagrebački bend poznat po svojim spontanim uličnim nastupima kojima razveseljavaju Zagrepčane. 

- Još sam u šoku. Ne mogu vjerovati da je Milan pobjegao kao štakor - kazao je vidno uzbuđen Dario Juričan uoči projekcije 'Kumeka'. Sam film koji traje 83 minute najbolje sažima redateljeva konstatacija koju iznosi pred kraj filma. 

- Trebao je ovo biti biografski film o gradonačelniku, no postalo je jako osobno - govori u jednom trenutku Juričan koji je i narator filma što počinje kadrovima igre njegove kćerkice. Kumek kronološki prati gradonačelnikov život te brojne afere koje su obilježile njegovu vladavinu Zagrebom, od njegovih skromnih početaka na Pešćenici kada je studirao politologiju i radio u Ledu, do uspona na vlast i prometne nesreće, ostavke, stvaranja Zagrebačkog holdinga, kandidature za predsjednika, uhićenja... Redatelj nas nakratko vodi i u gradonačelnikove rodne Grude gdje u vilama oko Pogane Vlake navodno skriva svoju zbirku vrijednih oldtajmera. 

Posebno interesantan dio filma je i audicija koju je redatelj organizirao kako bi pronašao gradonačelnikova dvojnika jer mu je on tri puta odbio intervju. Svojom jednostavnošću zablistao je pobjednik audicije, ujedno i glavni glumac 'Kumeka', Krunoslav Lončarević koji sudjeluje u scenama rekonstrukcije ključnih momenata Bandićeve vladavine. Zanimljivo, Lončarević od publike nije sakrio podatak da ima člansku iskaznicu Stranke rada i solidarnosti. Iz nje se usprkos nastupu u filmu nije iščlanio jer 'tko zna, možda će mu još trebati'. Naturščik Lončarević koji je prije snimanja filma bio Bandićev simpatizer, suočen s brojnim gradonačelnikovim aferama, u ključnoj sceni filma priznaje da za njih nije želio čuti, niti su ga zanimale te da je vjerovao da je nevin. 

Kumek je u nedjelju u SC-u prikazan čak sedam puta. Prva je projekcija bila u 9, potom u 11 pa u 13, 15, 17, 19 i 21, odnosno svaka dva sata, no ni to nije bilo dovoljno da film pogledaju svi oni koji su to namjeravali. Dio onih koji su 'izvisili' film su mogli pogledati u 17 i 21.15 u Kinu Tuškanac koje je u međuvremenu promijenilo svoju odluku da ne prikaže 'Kumeka'. 'Ipak su se svrstali na pravu stranu povijesti', prokomentirao je to Juričan. 

Prije svakog prikazivanja Kumeka, u dvorištu Studentskog centra stvorio se dugačak red. Volonteri u žutim prslucima na kojima je pisalo 'Korupcija svima' uhodano su popisivali sve one koji ulaze mjereći im temperaturu, a većina reakcija na film je pozitivna. 

- Mislio sam da sam sve znao o našem gradonačelniku, no iznenadio sam se. Film je odličan, no mislim da Juričan ima materijala za seriju od više sezona koja bi mogla trajati dulje od sapunice 'Dinastija'- kazao nam je po izlasku iz kina akademski glazbenik Ivan Batoš. 'Kumek' je impresionirao i njegovu suprugu, liječnicu Anu Batoš koja posebno hvali njegov kraj. 

- Nije da ne pratimo lik i djelo našeg gradonačelnika, a opet u filmu su navedene neke stvari koje su me šokirale. Posebno me se dojmio kraj filma kada glumac koji glumi gradonačelnika... Ma neću vam otkriti, pogledajte film, super je - govori kroz smijeh mlada liječnica. 

Reakcijama gledatelja na film i podrškom koju su dobili zadovoljni su i u produkcijskom timu Kumeka. Volonteri u žutim prslucima hvale odličnu atmosferu, živahan žamor i 'dobar vibe' koji čuju od publike nakon svake projekcije, a zadovoljstvo ne skriva ni izvršna producentica Kumeka Maja Gros. 

- Epidemiološke mjere malo su nam poremetile planove, no zadovoljni smo. Interes je odličan, traže se karte više, no svi oni koji jučer nisu uspjeli pogledati Kumeka, moći će ga vidjeti od 1. prosinca kada kreće u kino distribuciju -otkrila nam je ona. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

TR
trpimirprvi
20:46 22.11.2020.

Ne bi Bandić bio to što jest, da nam cijela država i pravosuđe nije takvo.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
22:26 22.11.2020.

Tko je financirao juričanov film?

PU
Pukovnik
20:04 22.11.2020.

Lako za Bandića. Nepotizam i lopovluk su postali “state of mind” u Hrvatskoj. Nažalost bi skoro svi postupali kao Bandić da mogu. Tek kad se to promjeni “Bandići” neće biti više problem društva.