Gradske financije

Mjere za oporavak gradske blagajne: Više ćemo prodavati i ažurnije naplaćivati

Foto: Grad Zagreb
Milan Bandić u obilasku četvrti
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Bandić otvorio za promet gračansku cestu kod Mihaljevca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nakon potresa centrom grada počeli voziti tramvaji, a Bandić se vozio jedanaesticom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Bandić i Prgomet odlikovali pojedine građane za posebne zasluge
Foto: Grad Zagreb
Milan Bandić u obilasku četvrti
10.09.2020.
u 09:08
Bandić skupštinarima podnosi račun, ali i plan za krpanje minusa u blagajni koji se popeo na 1,3 milijarde kuna
Pogledaj originalni članak

Zagreb nije u bankrotu niti je pred bankrotom, a i šest i pol puta manje je zadužen od Hrvatske – poručio gradonačelnik Milan Bandić kad su ga jučer pitali da odgovori na sve glasnije prozivke da metropola, nastavi li se politika voditi kao dosad, ide u gospodarsku propast. I nije čudno da su mu pritom kritičari skupštinari iz oporbe, no sve ga više i češće napadaju i njegovi (još uvijek) partneri u gradskom parlamentu.

(Ne)ozbiljan problem

Da su odnosi daleko od idiličnih, vidjelo se još početkom godine, kad su se HDZ–ovci i Bandić te članovi njegove stranke u Skupštini porječkali oko Generalnog urbanističkog plana. Svakim idućim zasjedanjem stvari su se zaoštravale, a zadnja veća prepirka dogodila se oko prodaje poslovnog udjela Grada u APIS-u, kada većina HDZ-ovaca nije ni došla na sjednicu te tako pomogla oporbi da ne bude kvoruma. Prodaja na kraju nije prošla, u međuvremenu su došli parlamentarni izbori, a rezultati prema kojima su HDZ–ovci premoćno pobijedili dali su dodatan vjetar u leđa njihovim lokalnim kolegama. Najglasniji od svih gradskih HDZ–ovaca postao je Davor Filipović, koji je i sad, uoči 36. sjednice Skupštine koja je danas na Velesajmu, a među glavnim su joj točkama izvješća o izvršenju proračuna za 2019. te o radu gradonačelnika za posljednjih šest mjeseci prošle godine, upozorio na trenutačni manjak u blagajni.

Iznosi on više od milijardu i tristo milijuna kuna pa je to, rekao je Filipović, očiti dokaz da Grad ima ozbiljne probleme s likvidnošću i da će bankrotirati ako ne dođe do radikalnoga zaokreta u upravljanju financijama i imovinom. Nije ni Bandić njega jučer štedio pa je Filipovićevu izjavu ocijenio neozbiljnom i neodgovornom, a pozvao je i premijera Andreja Plenkovića da “ukroti svoga skojevca i da ga malo podštuca”.

– Ako je Zagreb pred bankrotom, onda je Hrvatska već bankrotirala – ljutio se Bandić, a leđa mu je držala i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, koja je dodala da su nakon Filipovićeve izjave dobili upite partnera s financijskog tržišta o tome “što se događa?”.

– Da je Grad u bankrotu, mi ne bismo sada bili ovdje gdje jesmo. A 1,3 milijarde kuna kumuliranog deficita u proteklom razdoblju, od čega je petsto i nešto milijuna kuna iz prošle godine, ne može biti razlog za bankrot Grada Zagreba – kazala je M. Jozić.

Moguće korekcije cijena

Kontinuirani gubici počeli su, tvrde u Gradu, 2007. godine kao posljedica ukidanja poreza na dobit kao prihoda lokalnih jedinica.

– Porezne reforme imaju poseban utjecaj na kretanje proračuna jer kontinuirano idu u smjeru smanjivanja poreza na dohodak, odnosno poreznog rasterećenja građana i gospodarstva, ali istovremeno imaju negativan utjecaj na prihode Grada Zagreba jer gotovo dvije trećine čine prihodi od prireza i poreza na dohodak – poručili su.

Račune i dodatna pojašnjenja Bandić je podastro nakon što je u Skupštini u lipnju prošao prijedlog Kluba zastupnika GLAS-a i HSU da se dostavi dinamika prikupljanja prihoda i trošenja iz proračuna, analiza stanja vezano uz kumulirani višegodišnji deficit te popis mogućih mjera koje bi vodile uravnoteženju gradske blagajne. Otkrili su iz Grada za ovu sjednicu tako moguće mjere za poboljšanje financijske slike pa predlažu aktivniji pristup prema prodaji gradske imovine, moguće korigiranje cijena, poput najma nekretnina ili korištenja javnih površina, intenziviranje naplate potraživanja, bolju naplatu usluga, primjerice, cijena prijevoza ZET–a, ali i znatnije korištenje EU fondova.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar drug Joža
drug Joža
16:23 10.09.2020.

kad Bandić otprdi najkasnije na proljeće 2021. tad će nova vlast prvo kosu počupati dok stabilizira financije na neku normalnu razinu.

BA
barica56
07:08 12.09.2020.

Sredi plaće i otpremnine u Holdingu i Zetu i evo love e da to se nesme dirat frka.

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
17:51 10.09.2020.

A nove luksuzne aute kupujete?