Inicijativa

Imat ćemo opet “Čič beach”, bit će to kupalište i bolje od Jaruna

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Jezero Novo Cice
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Jezero Novo Cice
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Jezero Novo Cice
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Jezero Novo Cice
31.07.2020.
u 09:22
Cilj novoosnovane udruge Jezero Čiče - Turopoljsko more jest područje površine oko 100 hektara nadomak Velike Gorice pretvoriti u sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle u kojem će se rado odmarati stanovnici cijele Zagrebačke županije.
Pogledaj originalni članak

Prije dvadeset godina ondje je bilo hit-kupalište “Čič beach” na kojemu su se redovno održavali rock-koncerti, a 1979. i Europsko prvenstvo u skijanju na vodi. No trenutačno služi kao “rudnik” šljunka, a zbog dubine umjetnoga jezera od čak 50 metara kupanje je dopušteno samo na vlastitu odgovornost.

Uz potporu vlasti

A uz malo truda, ponovno može biti poput Jaruna, pa čak i ljepše. Tako situaciju opisuje Alen Šembera, voditelj nedavno osnovane udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more, kojoj je cilj područje površine oko 100 hektara nadomak Velike Gorice pretvoriti u sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle u kojem će se, ističe, rado odmarati stanovnici cijele Zagrebačke županije.

Ideja o revitalizaciji jezera nije nova, priznaje Šembera, jer prostorni planovi za uređenje pripremljeni su još 2012. godine. Njima je predviđena gradnja hotela, autokampa i kampa na vodi, a želja je bila realizirati i sportsku namjenu uređenjem vodenog i adrenalinskog parka, skate i BMX poligona, veslačkog, karting, ronilačkog i jedriličarskog centra te raznih terena uz plažu. Projekt je nakon toga stao, no pokretanjem udruge koja, između ostalog, okuplja i stručnjake iz područja graditeljstva i urbanizma, kaže, stvari su se pomaknule s mrtve točke.

– Bili smo na nizu sastanaka s predstavnicima Zagrebačke županije, njezine Javne ustanove Zeleni prsten te velikogoričke Gradske uprave, ali i jednim od dva koncesionara koji imaju pravo vađenja šljunka na jezeru Čiče. I došli smo do prijedloga rješenja, a to je da se koncesionaru dopusti da nastavi eksploataciju na dijelu jezera te da zauzvrat “uskoči” u realizaciju projekta koji bismo pokušali financirati iz fondova Europske unije. Do drugog koncesionara, pak, još pokušavamo doći – objašnjava Alen Šembera.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Jezero Novo Cice

Projekt ima i potporu velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

– Jasno je da je to i dalje eksploatacijsko polje na kojemu tvrtke imaju koncesiju i bez njihova angažmana nije ga moguće realizirati. Potrebno je, naime, prvo napraviti sanaciju jezera kako bi se ono moglo pretvoriti u toliko željeni sportski centar. Obavili smo nekoliko sastanaka s udrugom, u čiji su rad uključene i naše stručne službe, ali i koncesionarom koji je spreman krenuti u sanaciju, pa sam siguran da ćemo svi djelovati prema istom cilju, svrhovitom i uređenom jezeru Čiče – kaže Barišić.

Interdisciplinarni pristup

Inicijativu podržava i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja posebno hvali ovakav, interdisciplinarni pristup realizaciji projekta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.