Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Imat ćemo opet “Čič beach”, bit će to kupalište i bolje od Jaruna

Jezero Novo Cice
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/4
31.07.2020.
u 09:22

Cilj novoosnovane udruge Jezero Čiče - Turopoljsko more jest područje površine oko 100 hektara nadomak Velike Gorice pretvoriti u sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle u kojem će se rado odmarati stanovnici cijele Zagrebačke županije.

Prije dvadeset godina ondje je bilo hit-kupalište “Čič beach” na kojemu su se redovno održavali rock-koncerti, a 1979. i Europsko prvenstvo u skijanju na vodi. No trenutačno služi kao “rudnik” šljunka, a zbog dubine umjetnoga jezera od čak 50 metara kupanje je dopušteno samo na vlastitu odgovornost.

Uz potporu vlasti

A uz malo truda, ponovno može biti poput Jaruna, pa čak i ljepše. Tako situaciju opisuje Alen Šembera, voditelj nedavno osnovane udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more, kojoj je cilj područje površine oko 100 hektara nadomak Velike Gorice pretvoriti u sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle u kojem će se, ističe, rado odmarati stanovnici cijele Zagrebačke županije.

Ideja o revitalizaciji jezera nije nova, priznaje Šembera, jer prostorni planovi za uređenje pripremljeni su još 2012. godine. Njima je predviđena gradnja hotela, autokampa i kampa na vodi, a želja je bila realizirati i sportsku namjenu uređenjem vodenog i adrenalinskog parka, skate i BMX poligona, veslačkog, karting, ronilačkog i jedriličarskog centra te raznih terena uz plažu. Projekt je nakon toga stao, no pokretanjem udruge koja, između ostalog, okuplja i stručnjake iz područja graditeljstva i urbanizma, kaže, stvari su se pomaknule s mrtve točke.

– Bili smo na nizu sastanaka s predstavnicima Zagrebačke županije, njezine Javne ustanove Zeleni prsten te velikogoričke Gradske uprave, ali i jednim od dva koncesionara koji imaju pravo vađenja šljunka na jezeru Čiče. I došli smo do prijedloga rješenja, a to je da se koncesionaru dopusti da nastavi eksploataciju na dijelu jezera te da zauzvrat “uskoči” u realizaciju projekta koji bismo pokušali financirati iz fondova Europske unije. Do drugog koncesionara, pak, još pokušavamo doći – objašnjava Alen Šembera.

08.07.2012., Velika Gorica - Unatoc zabrani kupanja na umjetnom jezeru Novo Cice, mnogobrojni gradjani Zagreba i Velike Gorice tamo su potrazili osvjezenje. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Projekt ima i potporu velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

– Jasno je da je to i dalje eksploatacijsko polje na kojemu tvrtke imaju koncesiju i bez njihova angažmana nije ga moguće realizirati. Potrebno je, naime, prvo napraviti sanaciju jezera kako bi se ono moglo pretvoriti u toliko željeni sportski centar. Obavili smo nekoliko sastanaka s udrugom, u čiji su rad uključene i naše stručne službe, ali i koncesionarom koji je spreman krenuti u sanaciju, pa sam siguran da ćemo svi djelovati prema istom cilju, svrhovitom i uređenom jezeru Čiče – kaže Barišić.

Interdisciplinarni pristup

Inicijativu podržava i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja posebno hvali ovakav, interdisciplinarni pristup realizaciji projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije