ObičajI, pjesme i plesovI...

Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela

Foto: Nikica Topić/cityportal.hr
Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela
09.07.2017.
u 14:40
Devet kulturno-umjetničkih društava i dva solista nastupili su u subotu navečer u Velikoj Kosnici na 5. Posavljačko-turopoljskom sijelu
Pogledaj originalni članak

Običaje, pjesme i plesove svoga kraja predstavila su četiri KUD-a iz Zagreba koja njeguju baštinu Bosanske Posavine. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima ‘Izvorni Običaji’, ‘Bosanska Posavina’, ‘Derventsko kolo’ i ‘Veseli Posavljaci’, te KUD-u ‘Rodna Gruda’ iz Dugog Sela.

"Igrali smo valcer, zavrzlamu i četverac. To su bosanski plesovi koji se uglavnom igraju u svim kudovima. Ovdje u Velikoj Kosnici nam je jako lijepo, nastupamo drugu godinu za redom", kazala je Anita iz KUD-a ‘Veseli Posavljaci’ za City portal.

"Mi smo iz Dervente, 30-ak nas je aktivnih članova, dok imamo i druge članove koji povremeno dolaze na probe. Ovo društvo nam puno znači jer to je održavanje naše tradicije. Osobito su na to ponosni naši roditelji", dodala je Nikolina iz KUD-a ‘Izvorni Običaji’.

Ljepote turopoljskog kraja kroz pjesmu i ples pokazali su domaći KUD Čiče, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani i KUD Ščitarjevo.

Manifestaciju je pokrenula Kulturno-umjetnička udruga Turopoljska tradicija, kako bi povezala domicilno i doseljeničko stanovništvo, rekao je njezin predsjednik Filip Margić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
07:44 23.08.2017.

Kakva Bosanska Posavina? Pa kaj nisu to sve Hrvati? ... Inače, pjevački zbor iz Kuča je fenomenalan, najbolji zbor koji sam ikada igdje čula, a i svi članovi su veoma naočiti, prava gospoda.