Večernjakova biciklijada

Donosimo 3 razloga zašto promijeniti životne navike i početi biciklirati

Foto: Shutterstock
Večernjakova biciklijada
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Večernjakova biciklijada
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Večernjakova biciklijada
Večernjakova biciklijada - ruta
04.06.2021.
u 13:14
Uzmite svoj startni broj jer Večernjakova biciklijada se vraća. Pridružite nam se 12. lipnja na Bundeku.
Pogledaj originalni članak

Još uvijek tražite razlog zašto biste nam se pridružili na najzabavnijoj biciklijadi u gradu? Iako već svi znamo koje su dobre strane bicikliranja, valja se još jednom prisjetiti i potaknuti sve na zdravije životne navike, ali i ekološku učinkovitost. Kako kažu, ponavljanje je majka znanja.

Večernjak je još davne 1978. pokrenuo tradiciju vožnje na dva kotača s jednostavnim ciljem, željeli smo potaknuti čitatelja na tjelesnu aktivnost te promovirati zdravi način života i ekološki odgovorno ponašanje. Već više od 40 godina na jedan dan sklanjamo automobile s cesta i slavimo ljepotu bicikliranja.

Ako vas još uvijek nismo uspjeli ohrabriti da se prijavite, u nastavku donosimo tri razloga zašto biste nam se trebali pridružiti.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Večernjakova biciklijada

Zabava i avantura

Osim što je to izvrstan način kretanja, vožnja biciklom je i zabavna. Sjećate li se osjećaja slobode dok ste kao dijete vozili bicikl? Možete se ponovno tako osjećati krenete li u avanturu u svom susjedstvu.

Mentalno zdravlje

Vožnja biciklom i tjelesna aktivnost poboljšavaju i vaše mentalno zdravlje. Neke od blagodati vožnje biciklom uključuju:

  • smanjivanje razine stresa i anksioznosti
  • oslobađanje hormona zbog kojih se osjećate sretno
  • smanjen rizik od depresije
  • bolji san
  • poticanje kreativnosti i produktivnosti.

Prednosti za okoliš

U vožnji biciklom koristi se minimalno fosilnih goriva, stoga taj način prijevoza neće prouzročiti zagađenje. Bicikli smanjuju potrebu za proizvodnjom, servisiranjem i odlaganjem automobila.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Večernjakova biciklijada

Vožnja biciklom čuva kolnik i stambeni prostor, pružajući tako mogućnost da u urbanim područjima bude manje betona, a više zelenila.

Nadamo se da vas je ovaj mali podsjetnik uvjerio da nema potrebe za odgađanjem prijave i da ćete nam se konačno pridružiti na 39. Večernjakovoj biciklijadi.

Prijavite se putem našeg online obrasca u nastavku teksta i pedalirajmo skupa 12. 6. na Bundeku!

Večernjakova biciklijada - ruta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr