Foto: Zarko Basic/PIXSELL Baš svaki minut dulje u NSK-u dobro se vidi u našem indeksu

Baš svaki minut dulje u NSK-u dobro se vidi u našem indeksu

05. 04. 2018. u 08:27 9
Studentska peticija za produljenje radnoga vremena knjižnica nailazi na niz problema o kojima ne odlučuje ni NSK ni SC.

Radna atmosfera, veliki stolovi, dovoljno jako svjetlo, tišina... Samo su neki od razloga zbog kojih Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) brojnim studentima postaje drugi dom, barem za vrijeme ispitnih rokova.

PRAVA PETICIJA STUDENATA Otvorite NSK i vikendom jer mi i tada učimo

– Ne učim redovito, priznajem, ali kada stisnu ispitni rokovi, preselim se u NSK – započinje svoju priču Kruno Kubat, student treće godine građevine te dodaje kako mu nije teško svaki dan iz Maksimira, gdje živi, “potegnuti” do knjižnice na učenje.

– Doma mi je sve zanimljivije od knjige tako da je knjižnica sigurno dovoljno daleko i od TV-a i od igrica, koje su mi inače glavni razlog manjka koncentracije – govori Kruno. S njim bi se mogla poistovjetiti većina studenata od kojih mnogi odabiru upravo NSK iako žive blizu drugih učionica ili pak u studentskim domovima u kojima im se prostori za učenje nalaze pred nosom.

 

Naše želje nisu naš hir

NSK ne samo da nije najbliža nego zasigurno nije ni najjeftinija knjižnica u gradu. Naime, godišnja članarina za studente iznosi sto kuna dok je, recimo, u Knjižnicama Grada Zagreba (KGZ), koje također nude prostor za učenje, upola jeftinija. Na fakultetima i u studentskim domovima korištenje učionica je besplatno.

– Živim u studentskom domu na Savi, ali tamošnje učionice mi previše liče na tulumare. Kad spremam neki lakši ispit, ostanem u domu, ali češće sam u NSK – govori Andrea Lukić, studentica FER-a, koja je potpisala peticiju isključivo zbog želje da se pokaže da studenti mare za ozbiljne stvari koje ne uključuju isključivo zabavu i razonodu.

– NSK je oduvijek bio sinonim za učenje gotovo svim studentima Sveučilišta i iskreno se nadam da će se dogoditi promjene jer ove želje nisu studentski hir, nego potreba, ali i zasluga za rad u knjižnici koji se i te kako vidi u našem indeksu – govori Andrea.

Odlična studentska ideja, ali...

Iako je studentska peticija, slažu se i u NSK i u SC-u, hvalevrijedan pothvat, njihove želje će morati pričekati. U NSK-u radnici su vezani Temeljnim kolektivnim ugovorom po kojem se smije raditi isključivo pet dana u tjednu, dok u SC-u, kada je riječ o potencijalnom studentskom restoranu, ovise o vlasniku prostora, kao i o Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).

– Otvaranje studentskog restorana podrazumijeva sljedeću proceduru: vlasnik prostora raspisuje javni natječaj za davanje prostora restorana u zakup, a najmoprimac potom mora ishoditi dozvolu za pružanje usluge subvencionirane studentske prehrane u NSK. Ako bi SC prošao na natječaju za zakup prostora, onda bismo trebali od MZO-a zatražiti dozvolu za pružanje usluge subvencionirane prehrane – objašnjava sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak te dodaje kako je to projekt koji sigurno neće biti realiziran u skorije vrijeme.

Osječki studenti 'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj'

Smotra studijskih programa Mladi birali fakultet i životni put

PROMO PoKRENI promjenu, jer promjena kreće od tebe!

OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice
pogledajte na vecernji.hr
  • 09:36 5. travnja 2018.

    minut??? kaj je ovo, politika ekspres???? vl=DNO DNA!!!!!!

  • 08:56 5. travnja 2018.

    Pisete o studentima a NISTE USPJESNO zavrsili osnovnu skolu??? Otkada je "minut" imenica MUSKOG RODA?????? Jel "diploma" izbosne?

  • 09:37 5. travnja 2018.

    Sramota! Urednik proglašava minutu za muškarca. Da li je to po Istambulskoj deklaraciji, ili je čovjek naprosto druge narodnosti koja minutu zove "minut"?

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".