Opservacijski toranj

Arhitekti na nogama zbog 'zagrebačkog Manhattana': Ovo nije beskonačna nego nelegalna petlja

Foto: Instagram
Beskonačna petlja
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih ćevapima
28.06.2019.
u 15:11
Pisali su najčitanijem svjetskom strukovnom portalu kako bi, kažu, i kolege u inozemstvu upozorili na neregularnost natječaja za toranj na budućem “zagrebačkom Manhattanu”
Pogledaj originalni članak

Natječaj za “opservacijski toranj” nelegalan je, poručili su hrvatski arhitekti u pismu koje su poslali portalu ArchDaily. Najčitanija je to svjetska arhitektonska stanica, a reagirali su na njihov nedavno objavljen članak kojemu je glavna tema bio rad tvrtke Superspace iz Istanbula, sudionika natječaja za idejno rješenje tornja na budućem “zagrebačkom Manhattanu” prema kojemu bi to bio drveni neboder od 40 metara s drvećem na svakoj od devet razina s vidikovcima.

I Bandić se distancirao?!

Predstavnici Društva arhitekata Zagreba, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta na taj su način željeli i kolegama u inozemstvu ukazati na neregularnost natječaja kojim je ovaj tjedan izabran najbolji rad u obliku beskonačne petlje, ali i potaknuti raspravu o mogućim negativnim scenarijima koji prijete i drugim gradovima. Odgovor od ArchDailyja nisu dobili, a ni reagiranje još nije objavljeno na njihovoj stranici.

Javni natječaj za idejno rješenje promatračkog tornja prije gotovo četiri mjeseca raspisao je Ex Development, tvrtka kćer Eagle Hillsa, investitora u projekt “Grad u gradu”.

– Raspisivač pritom nije jasno naznačio ima li odobrenje vlasnika zemljišta, odnosno Grada Zagreba, a nije definiran ni naručitelj – govori Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba. Dodaje da se čak i sam Grad, odnosno gradonačelnik Milan Bandić, distancirao od tog natječaja, i to napismeno, kada je odgovorio na pitanje skupštinske zastupnice Marijane Sumpor.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Tihomil Matković

– Program za provedbu natječaja nije verificiran ni utvrđen od Grada Zagreba te ne stoji tvrdnja da je Grad dao privatnoj tvrtki pravo raspisivanja natječaja za dio zemljišta u zoni Hipodroma. Grad Zagreb ne snosi nikakve troškove vezane uz natječaj niti preuzima bilo kakvu drugu obavezu – stoji u Bandićevu odgovoru.

Prema tome, reći će arhitekti, zasad nijedna hrvatska institucija nema zbog čega reagirati jer je natječaj potpuno besmislen.

– Prema Generalnom urbanističkom planu, javni arhitektonski natječaj za prostor Hipodroma je obavezan, a mora se provesti u skladu s pravilnikom Hrvatske komore arhitekata. Ta ustanova odobrava javne natječaje te svakom raspisivaču dodjeljuje licencu. Ex Development nema licencu niti je dobio odobrenje i registracijski broj od nadležnog tijela – kaže Tihomil Matković.

Prvo mjesto 20.000 dolara

Ističe da natječaj usto nije bio vidljiv hrvatskim stručnjacima. Sve što je do njih dolazilo, stiglo je neslužbenim putevima, poput društvenih mreža, ili su nove informacije saznavali iz medija. Arhitektonske udruge i komore također nisu upoznate s time je li se netko iz Hrvatske na kraju i prijavio na natječaj.

– Žao mi je stranih kolega koji su potrošili svoje vrijeme i resurse – govori Matković.

U natječaju na stranici Ex Developmenta, dodaje, nije jasno naznačeno ni tko je u ocjenjivačkom sudu, iako se navodi da postoji, a niti koji su kriteriji za odabir najboljeg rada.

Ex Development će tako osigurati novac i za nagrade. Prva, koju je odnio rad tvrtke Rian Architects and Designers iz Indije, dobit će 20.000 dolara, odnosno nešto više od 130 tisuća kuna, a druga dva mjesta po 10.000 dolara, što je oko 65.000 kuna.Za usporedbu s natječajima koje raspisuje Grad, za prvo mjesto za revitalizaciju Paromlina, u kojem će niknuti knjižnica, dodijelili su 270.000 kuna, za dvoranu za bacačke discipline na Mladosti 40.000, a za kip Franje Tuđmana 15.000 kuna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

DA
darwil
17:28 28.06.2019.

Treba raspisati međunarodni natječaj za zatvor koji će udomiti Bandića po okončanju suđenja jer će u HR biti opasan i iz Remetinca.

BU
burza
17:08 28.06.2019.

Ako nece Zagreb vec ce se prodati nekom drugom gradu izvanHrvatske onda ce im biti zao sto drugom gradu donosi profit pravi hrvatsi jal protiv svih i svakoga

IV
Ivantiasi
16:44 28.06.2019.

Gospodo iz raznoraznih društava. Nebi ste se Vi bunili da je neko od vas dobio natječaj. Što se nebunite i niste se bunili kada je cijela naša obala a da i negovorim o našim gradovima koji su devastirana i toliko pre izgrađena teškim zdanjima. Samo je bitna bila kvadratura, a što večina gradnji izgledaju kao kasarne i naselja iz realkomunizma tu se niste Kurčuli sa kolegama iz inozemstva. Volio bih kad bi mi neko od Vas arhitekata kaže koja je iti jedna građevina koja nije bila iskritizirana od vaše struke. Recite mi što ću mome djetetu i djete mojeg djeteta reći o nekom sadašnjem djelu.