Upravno vijeće

Poznata kronologija događaja: Zbog utvrđene odgovornosti razriješen ravnatelj Centra za socijalnu skrb

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nova Gradiška - Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Madunić govori o slučaju pretučene djevojčice koja se u bolnici bori za zivot.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nova Gradiška - Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Madunić govori o slučaju pretučene djevojčice koja se u bolnici bori za zivot.
02.04.2021.
u 21:14
Kako smo doznali iz izvora bliskih resornom ministarstvu, upravni nadzor dao je nalaz Upravnom vijeću Centra za socijalnu skrb koje je zbog utvrđene odgovornosti donijelo zaključak o razrješenju ravnatelja Centra Branka Medunića.
Pogledaj originalni članak

Prema nalogu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike danas je u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški proveden izvanredni stručni i upravni nadzor te je zatraženo i provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika u centru, kod kojih je obitelj ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice bila u tretmanu.

Kako smo doznali iz izvora bliskih resornom ministarstvu, upravni nadzor dao je nalaz Upravnom vijeću Centra za socijalnu skrb koje je zbog utvrđene odgovornosti donijelo zaključak o razrješenju ravnatelja Centra Branka Medunića. Već u subotu ujutro Upravno vijeće trebalo bi se ponovno sastati i donijeti formalnu odluku o razrješenju i imenovanju novog v.d. ravnatelja.

U zaključku nadzora navodi se kako je uvidom u predmetne spise, utvrđeno da je obitelj u tretmanu Centra, da u obitelji postoje nepovoljne okolnosti na strani roditelja te da je sukladno stručnoj procjeni Centra dijete razvojno ugroženo. Također, utvrđeno je da postoji jedna ili više značajnih okolnosti, prije svega kod roditelja, koje ugrožavaju djetetov psihofizički i socijalni razvoj te da su potrebne mjere intervencije obiteljsko-pravne zaštite koje će otkloniti ili umanjiti rizike i vjerojatnost razvojne štete po dijete.

S obzirom na to, utvrđeno je da je za curicu bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji, gdje se dobro adaptirala i razvijala te je razvila snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima. U prilog tome ide i činjenica da je pri povratku djeteta u obitelj uočena regresija u njegovu ponašanju i razvoju. Također, činjenica da je voditeljica prilikom jedne posjete zatekla da se puši u prostoru gdje borave djeca ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu.

- Osobito je zabrinjavajuća činjenica vezana uz uočavanje voditeljice mjere da dijete ima ogrebotinu na licu i plavicu, te također izražene sumnje bake po ocu koja je voditeljici ukazala na negativne promjene u ponašanju djeteta - navodi se u zaključku.

Centru je naloženo da u budućim situacijama kada se jedno dijete izdvaja iz obiteljske sredine razmotri opciju da se i ostala djeca obuhvate prijedlogom prema nadležnom sudu radi oduzimanja prava roditeljima na stanovanje.

Utvrđena kronologija

Nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, neslužbeno doznajemo, pročešljali su dokumentaciju te utvrdili cijelu kronologiju iz koje proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018. javila centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No, nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.
Nakon vjenčanja, par je izrazio želju da im se dijete vrati.

Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima. Prilagodba povratka djeteta u biološku obitelj provedena je postupno.
Nakon povratka, voditeljica je, neslužbeno doznajemo, redovito obilazila obitelj. Djevojčica je bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja. No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije priča. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Nova Gradiška - Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Madunić govori o slučaju pretučene djevojčice koja se u bolnici bori za zivot.

Dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer da ne zna što činiti. Dijete je u Centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala da vidi u kojem je stanju dijete, curica je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju.

Podsjetimo, policija je u četvrtak uhitila roditelje dvoipolgodišnje djevojčice iz okolice Nove Gradiške koja je u srijedu s teškim ozljedama glave i tijela dovedena u novogradišku bolnicu. Dovela ju je njezina majka koja je tada je tvrdila da je dijete palo i ozlijedilo se, no liječnici su i zbog drugih starijih ozljeda koje su pronašli po tijelu slučaj prijavili policiji.

VIDEO: Bivši udomitelji teško ozlijeđene djevojčice Branko i Darija Bojić kažu da će im ovo biti jedan od najtežih Uskrsa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

SK
Skviki3
22:48 02.04.2021.

Otac sam dvoje djece i imam četvero unučadi. Dao bi život ne samo za svoje nego i za tuđe a djeca od dve godine su nešto najslađe na svijetu. Te roditelje nebi se smelo nikad više pustiti na slobodu

KG
KG002
21:54 02.04.2021.

Kad bi odgovarali kao suučesnici u zločinu (a ovdje je to pokušaj ubojstva) nikad više nijedan državni činovnik ne bi postupao prema djetetu ko prema komadu papira na koji eventualno treba lupit pečat! Nadam se da će svi radnici koji su učinili propuste u ovom slučaju kazneno odgovarati!

BE
BELA
22:25 02.04.2021.

Svi naši socijalni radnici rade antisocijalno. Umjesto da vam pomognu, kažu šta imate pravo, da vas zaštite, oni rade da vas zakinu, da vam uskrate i ono malo prava šta imate. Ako ima neki pošteni, koji pošteno radi svoj posao ja mu se iz injavam. Curici neka dragi Bog bude u pomoći.