PREŽIVIO, ALI UZDRMAN

Britanski premijer se izvukao: Konzervativci ga se ipak nisu odrekli

Foto: Reuters/Pixsell
Ukraine's President Zelenskiy and British PM Johnson attend a meeting in Kyiv
Foto: REUTERS TV/REUTERS
British PM Johnson attends weekly question time debate in London
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street, in London
06.06.2022.
u 22:52
Glasanje je trajalo dva sata, a završeno je u 21 sat po hrvatskom vremenu
Pogledaj originalni članak

Britanski premijer Boris Johnson preživio je večerašnje glasanje o tome ima li povjerenje kluba zastupnika vlastite Konzervativne stranke, koji su s 211 glasova za, nasuprot 148 protiv, glasali za njegov ostanak na dužnosti i nakon afere “Partygate”.

No, sudeći prema prvim reakcijama, ostatak mandata mogao bi ostati uzdrman i oslabljen jer je broj “pobunjenika” koji su glasali za njegov opoziv veći nego posljednji put kad je ista procedura provedena, kad je premijerka Theresa May preživjela s boljim rezultom, ali par mjeseci kasnije bila prisiljena na ostavku. 

- Mislim da je ovo dobar rezultat. Uvjeravajuć je te znači da kao Vlada možemo nastaviti dalje i fokusirati se na ono što je važno za naše građane. Sada je vrijeme da se fokusiramo na visoke cijene stanovanja, povećanje sigurnosti na ulicama, a imamo priliku i ujediniti se i osnažiti naše gospodarstvo - komentirao je Johnson nakon objave rezultata.

Novinari su ga upitali i kako može biti zadovoljan s time da ga čak 41 posto zastupnika vlastite stranke ne podržava, na što je odgovorio:

- Da, svejedno mislim da je to dobar rezultat. Nemojte zaboraviti da nisam imao potporu 2019. godine kada sam postao predsjednik stranke. Prolazimo kroz vrijeme u kojima moramo pomoći ljudima. To je trenutno jako važno i zadovoljan sam jer sada možemo pričati ekskluzivno o tome. Iako se želite fokusirati na mene, važnije je ono što mi ostvarujemo kao Vlada.

Afera “Partygate” tiče se najprije kršenja epidemioloških pravila u Downing Streetu 10 u najtežim razdobljima pandemije Covida-19 te, kasnije, Johnsonova laganja parlamentu i javnosti o tome.

Čitav dan uoči glasanja trajalo je javno, medijsko izjašnjavanje zastupnika o tome podržavaju li ili ne podržavaju premijera. Glasanje je bilo tajno, a za izglasavanje nepovjerenja bila je potrebna većina od 180, što se nije ostvarilo. Jeremy Hunt, bivši ministar vanjskih poslova i ministar zdravstva u ranijim britanskim vladama, bio je među prominentnim konzervativcima koji su javno istupili s pozivom da premijera treba smijeniti. Ostavku je danas podnio i premijerov glavni suradnik za borbu protiv korupcije, napisavši pismo u kojem se slaže da je Johnson kršio propise.

- Današnja odluka je o tome hoćemo li promijeniti ili izgubiti. Ja ću glasati za promjenu - poručio je Jeremy Hunt, koji vjeruje da će Konzervativna stranka izgubiti sljedeće izbore ako Boris Johnson nastavi premijerski mandat nakon afere. 

Procedura testiranja premijerova povjerenja pokrenuta je nakon što je tijekom vikenda u klub zastupnika stiglo potrebnih 54 pisama “pobunjenika” koji traže smjenu. Ti su “pobunjenici” sastavili dokument s 13 razloga zbog kojih Johnson treba otići, a kao povod su spomenuli činjenicu da su građani izviždali premijera Johnsona kad se pojavio na proslavi Kraljičina jubileja ispred Katedrale sv. Pavla u petak u Londonu. To zviždanje običnih građana konzervativnom premijeru “prilično je strašno”, ali pokazuje isto što i istraživanja javnog mnijenja, a to je da mu “nijedna društvena skupina više ne vjeruje, čak ga i 55 posto konzervativaca naziva nepouzdanim”, pišu pokretači izglasavanja nepovjerenja. 

Afera “Partygate” problematična je u prvom redu zbog toga što su premijer i njegovi suradnici u sjedištu vlade organizirali i posjećivali zabave u mjesecima kad je ta ista vlada govorila građanima da, zbog opasnosti od širenja Covida-19, izbjegavaju sva okupljanja, pa i kućne zabave. Potom je takvo ponašanje postalo još problematičnije i zbog toga što premijer nije govorio istinu kad je suočen s dokazima o tim zabavama. Mnogi u javnosti otvoreno koriste riječ “lagao je” kad opisuju premijerovo ponašanje, i pitaju “zašto bi mu itko više trebao vjerovati”. 

U javnim izrazima podrške danas su prednjačili članovi njegove vlade, a argument im se svodio na tvrdnju da se premijer snašao u velikim pitanjima, poput Brexita, nabave cjepiva protiv Covida-19, oporavka od korona-krize, i pitanju odnosa prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Novinar lista The Times citira jednog bivšeg ministra koji je komentirao kako je “nevjerojatan broj kolega koji su potkupljeni radnim mjestom”. Guardian kao ilustraciju javnog mnijenja citira anketu Opiniuma koja je rađena danas ujutro i pokazuje da 28 posto ispitnika smatra da bi Konzervativna stranka trebala podržati Johnsona kao premijera, a 59 posto smatra da ga treba smijeniti. 

Johnsonovi suradnici večeras su komentirali kako je rezultat jasan i kako vlada treba nastaviti raditi neopterećena aferom koja je ovime, nadaju se, završena. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:40 07.06.2022.

Nikada se konzervativci u Britaniji nisu odrekli svojih vođa, ali kao i noćas, rekli su im često neka odu. Britanci imaju osigurače svog demokratskog sustava. Jedan od njih je mogućnost da najsnažnija stranka u parlamentu tajnim glasanjem kaže što misli o vođenju države svome premijeru i javnosti. Johnson je toliko puta lažima obmanuo britansku javnost da je to na kraju dovelo do javnog sramoćenja poput zviždanja okupljenih ljudi prilikom njegovog pojavljivanja na kraljičinoj jubilarnoj proslavi. Meni je posebno odvratna njegova laž kojom je oblijepio svoj BREXIT crveni autobus u kojoj je napisao u kampanji da Ujedinjeno Kraljevstvo daje svaki tjedan EU 350 milijuna funti i da predlaže istupanje iz EU i sav taj novac dati u zdravstvene fondove. Nikad to nije uradio, prevario je birače. A Britanija je ostala bez europskih institucija kao što su europske financijske i za lijekove. Mogu samo zamisliti koliki je to izravni gubitak ne samo zbog gubitka nekoliko tisuća uposlenih stručnjaka već i zbog utjecaja na novčano najsnažnije sektore europske administracije, a posredno izgubljen utjecaj na EU u tim područjima. Odmah je ukinuo europske zakone, uveo posebne carinske uvjete u britanskim lukama, doveo do neviđene gužve stvaranjem barijera u trgovini i ogromnih redova u luci Dover koji su dugi desetke kliometara. Sjeverna Irska je i odgurnula konzervativnu stranku i krenula u smjeru Irske. Škotska govori o neovisnosti. I na kraju pijanke za vrijeme epidemijske krize. Puno štete!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:26 07.06.2022.

Spasila ga frizura.