Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi
Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi
Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi
Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi
Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi
Foto: Robert Anić/PIXSELL Proizvodnja u Lepoglavi

Zatvorenici na namještaju, mesu i vinu kaznionicama zaradili 7 mil. kuna

29. 07. 2017. u 15:26 9
Zatvorenik ima pravo, ne i obvezu, na rad za vrijeme kazne. Plaća je oko 550 kn, a plaćaju se i prekovremeni rad i godišnji odmor

Uredi u zgradi u Selskoj ulici u Zagrebu, u koju su se nedavno preselili djelatnici Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva, opremljeni su jednim dijelom i namještajem s oznakom “made in Lepoglava”. Izradili su ga zatvorenici koji odslužuju kaznu u tamošnjoj kaznionici, poznatoj po kvalitetnim komadima od masivnog drva koji su čak ubirali nagrade i medalje na sajmovima za opremanje domova. Komoda i vitrina Viktorija, sjedeće garniture Feniks i Arizona, kreveti...

Ječam s hrvatskih polja Dobra priča iz Slavonije: od poljoprivrede se može živjeti

Odličan namještaj

To je samo dio proizvoda nastalih u drvoprerađivačkoj radionici u Ulici Hrvatskih pavlina. Nije to najjeftiniji namještaj. Ubraja se u srednju klasu pa se cijene penju i na više tisuća kuna. U metalskoj radionici nastaju školske klupe i stolci, a u poljoprivrednoj vina poput zelenog silvanca, bijelog pinota, graševine i moslavca.

Nije kaznionica u Lepoglavi, u kojoj kaznu “gule” neki od najokrutnijih kriminalaca, jedina u kojoj je organiziran rad zatvorenika kao oblik terapije koji smanjuje rizik od recidivizma, a ujedno je i vrlo uspješan biznis. Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva pravosuđa, samo je prošle godine u sedam kaznionica i 12 zatvora zahvaljujući radu zatvorenika ostvareno 33,524.990 kuna prihoda! Rashodi su iznosili 26,382.356 kuna, a u njih su uključene i naknade za rad zatvorenika, materijal i sirovine.

Višak prihoda, dakle, iznosi 7,142.634 kuna i troši se za podmirivanje tekućih i kapitalnih izdataka kaznionica i zatvora. Zatvorenik ima pravo, ali ne i obvezu, na rad za vrijeme odsluženja kazne. Sustav je organiziran tako da ih potiče na rad prema njihovim zdravstvenim sposobnostima, znanju i iskustvu.

Prošle godine na ime naknada za rad isplaćeno im je ukupno 7,281.839 kuna, a prosječna mjesečna naknada iznosila je 550 kuna. Zatvorenici proizvode sezonsko povrće i voće, tove svinje, ovce, krave i kokoši, šiju posteljinu i radnu odjeću, slikaju, rade kao kuhari i konobari. Zatvorenici su tako, na primjer, lani proizveli povrće vrijedno čak milijun kuna, svježe meso vrijedno 3,3 milijuna kuna, jaja u vrijednosti 274.439 kuna i mlijeko za 579.189 kuna.

ISTRAŽIVANJE Što bi Hrvati radije: rad u struci ili već plaću van struke?

Najbolji Lepoglava i Valtura

– Prehrambeni proizvodi namijenjeni su, prije svega, potrebama kaznenih tijela, za prehranu zatvorenika. Ostali proizvodi koriste se za potrebe kaznenih i pravosudnih tijela, a dijelom i za tržište, posebno metalna galanterija, drveni namještaj i kartonska ambalaža – objašnjavaju u Ministarstvu.

Rad se većinom organizira u okviru radionica u kaznionicama i zatvorima, no mogu se zaposliti i kod drugog poslodavca izvan rešetaka. Najčešće je riječ o pomoćnim poslovima u pilanama, građevinarstvu i uređenju okoliša. Zatvorenici imaju pravo na naknadu za prekovremeni rad, rad za blagdane, smjenski i noćni rad, godišnji odmor i slično. Nismo pitali imaju li organiziran i sindikat.

Trideset posto naknade kao štednju dobivaju tek po izdržavanju kazne, a ostalo mogu trošiti u zatvorskoj trgovini, slati obitelji ili time nadoknaditi štetu počinjenu kaznenim djelom. Uglavnom, nema toga što se u kaznionicama i zatvorima ne može proizvesti. U restoranu Ivančica, koji je za javnost otvorila Kaznionica u Lepoglavi, po prihodima od rada zatvorenika najuspješnija u Hrvatskoj (drugo mjesto Valtura), organizirali su čak i degustaciju vina koju je vodio sommelier. Najviše zanimanja izazvao je kupaž “Pavlinsko bijelo” i crno vino “Crni fratar”.

Obnovljen kultni hotel Jadran gradili zarobljenici

Zaklada Hans Böckler Trošak rada u Njemačkoj daleko manji od troškova drugih članica EU

Duža zaposlenost u fokusu Rad starijih od 55 diže BDP do 16%

 

PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:04 29. srpnja 2017.

    dobri gemisti z Lepice, provjereno a i šljifka je tip top

  • 17:52 29. srpnja 2017.

    550 kn/mjesečno , to je robovski rad. I to država podržava. haha.. sad službeno znamo da je država robovlasnik.

  • 16:30 29. srpnja 2017.

    puno veci bi promet bio da su unutra koji bi trebali biti

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".