12 APOSTOLA HRVATSKE KUHINJE

Zanat je pekao u Njemačkoj i Danskoj, a sada već godinama kuha za 'Vatrene': 'Najdraži ručak bio bi - pred finale'

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
Zanat je pekao u Njemačkoj i Danskoj, a sada već godinama kuha za 'Vatrene': 'Najdraži ručak bio bi - pred finale'
26.12.2023.
u 19:39
Prekomjerne količine dio su šušura. Ali kuharima, kaže chef Tomica Đukić, nije zanimljivo samo ispeći svinjsko pečenje

Čak i obavijeni gustom maglom u hladno prosinačko jutro, baranjski surduci, specifičan oblik vinske arhitekture, imaju posebnu draž, odišu poviješću i tradicijom. U njihovu okrilju, u malom mjestu Zmajevac, smjestili su se restoran i vinarija Josić. Tradicionalno se u Baranji, kao i u Slavoniji na koju je neposredno naslonjena, za blagdane jede pečena prasetina. – Postoji to praznovjerje da svinja ruje prema naprijed pa time donosi napredak i sreću, dok perad gura nogama unatrag. Ima tu malo mistike, malo tradicije, što nas vuče i drži, a na koncu i definira. I lijepo je održavati tradiciju – započinje chef Tomica Đukić.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadržaj s potpisom.



Komentari 1

Avatar Đeneral
Đeneral
20:25 26.12.2023.

Zanat je pekao i u KBC Osijek gdje mu je sugerirano da da otkaz nakon muljaža s nabavama i pripremom hrane i začina koji se nikad nisu pojavili na jelovnicima pacijenata. Ne znam u kojoj je fazi ta istraga, ali tu je bilo svega. Može se pronjuškati po netu za detalje, ali tako stvari stoje. Hint: Drago Hedl.