Kolumna

Zakon je zakon, ali i brutalnost je brutalnost

Foto: Kanal MUP-a RH i policije/YouTube screenshot
policijska snimka
18.12.2015.
u 12:40
Policajac ruši stariju ženu na beton kao kriminalca. To smo viđali samo u filmovima
Pogledaj originalni članak

Kako bi dokazala da su s razlogom srušili na pod i lisičinama svezali ženu koja je u srijedu u Osijeku prošla kroz crveno svjetlo na semaforu, policija je na internetu objavila videosnimku uhićenja, snimljenu službenom kamerom s uniforme policajca. Ako se željela time opravdati pred kritikama javnosti, bolje bi bilo da to nije učinila. U sedam minuta snimke slušamo zapomaganje 66-godišnje žene, krikove "pustite me" i "upomoć", gledamo njezino bespomoćno mlataranje rukama i nogama te kako je policajac ruši na pod i pritišće koljenom. Štoviše, u pomoć mu priskače i kolega. Nikome tko to gleda neće biti svejedno bez obzira na to što ni ona njemu ne ostaje dužna pa ga naziva budalom i udara. Umjesto razumijevanja, snimka je još više senzibilizirala javnost da stane na stranu uhićene žene.

Zakon je zakon, poštovati ga moraju svi i za kršenje snositi sankcije bez obzira bile to milijunske malverzacije ili "samo" prometni prekršaji, i tu nema dvojbe. Nesporno je i da se žena oglušila na zapovijed da se zaustavi. No, postavlja se pitanje treba li stariju ženu koja je prošla na crveno vidno snažniji i krupniji policajac rušiti na beton, kao opasnog i nepopravljivog kriminalca, po scenariju kakav smo ranije viđali samo u američkim filmovima. I sve to pred očima građana, u najstrožem centru grada, pa i pred fotoaparatima novinara koji su se ondje zatekli. Teško je povjerovati kako je policajac u naponu snage ne bi mogao sustići, upozoriti, identificirati i prijaviti. Dramatično uhićenje 66-godišnjake podsjetilo je i na još svježi "slučaj bećarac". Javnost se i tada pitala trenira li osječko-baranjska policija strogoću na "malim ljudima", dok gotovo nijedno mafijaško ubojstvo od rata nije riješeno, bar ne s pravomoćnom presudom.

Dok ubojice, kao i oni koji su uništili nekad snažno osječko gospodarstvo, ne budu iza rešetaka, teško da će javnost imati razumijevanja što policija na beton ruši 66-godišnjakinje ili pred sud izvodi folkloraše jer su na manifestaciji pjevali bećarce.

>> 'Gospođa je prekršila zakon, demokracija i anarhija nisu isto'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

PA
pajokola1
14:28 18.12.2015.

Ma policajac je morao tako,jer kad policajac jednom krene u postupanje onda nema nazad i dužan je držati se okvira zakona inače on snosi sankcije,jbg da je znao da je baba luda i da neće surađivati vjerovatno bi okrenuo glavu na drugu stranu kad je baba prelazila kroz crveno. Mene više brine i živcira kad me policija zaustavlja bez veze,kad nisam ništa učinio,radi kako oni to kažu rutinske kontrole, to je odlika policijske države , policija nije tu da mene maltretira sa rutinskim kontrolama i troši moje slobodno vrijeme,ako nema kriminala neka lijepo budu sretni i odmaraju,a ne da silom traže koga bi kaznili i ispunili svoju dnevnu kvotu legitimisanja i kazni.

OS
osica
14:00 18.12.2015.

"Kad vidim kako obazrivo vode najveće kriminalce na saslušanja, kako im čuvaju pametne glavice, da pri sjedanju u službeno vozilo nebi udarili , jer se možda ne bi znali tako viješto braniti, da ih na koncu i puste i usporedim ovu tragičnu video snimku savladavanja opasne starcice od strane dva policajca u naponu snage , uhvati me strah". Brutalnost, brutalnost i opasnost trebale bi biti odmjerene i adekvatne." Nekao je pravilo da se sila i protusila uravnoteže. Uvijek se ide s blažom primjenom ovlasti prema djeci, starijima "nezrelima i odzrelima ali ne opasnima". Da je starica uperila pištolj u policajca, ne bih riječ rekla. Bježala je istina i vikala " pustite me imam svojih problema" . danas i slijedćih dana, možda i mjeseci mati će još jedan problem , bol tijela i duše. Malo sam starija od gospođe, ali da mi je tako netko uvrnuo ruku, pritisnuo koljenima kičmu, mislim da se nebih digla čitava. Starije ljude kosti bole same od sebe, a i ovi će junačine ostariti.

BL
blackoutlord
15:59 18.12.2015.

Vi novinari ste najveci olos u drzavi. Prva stvar: da li je doticna gospoda ucinila prekrsaj (ne jedan nego vise njih), da li se oglusila na zapovijed policajca, da li je odbila dati osobnu iskaznicu, da li se opirala nakon svega. JE. E sad... Da ju je policajac pustio kakav bi primjer pruzio. Svi znamo koliko pjesackih prijelaza tamo ima i da je gospođa svojom nepaznjom izazvala tragediju neku kasnije. Onda bi svi upirali prstom u tog policajca jer on nije sprijecio. Vi bi svi da je vuk sit, a ovce na broju. Kriva je i zaslusila je to.