'Neće biti kapitulacije ni predaje'

Vučić: Srbija se neće suglasiti s ulaskom Kosova u UN niti ga na bilo koji način priznati

Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
Beograd: Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte
Foto: Milos Tesic
Beograd: Sastanak Aleksandra Vučića s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem
Foto: Milos Tesic
Beograd: Aleksandar Vučić susreo se s veleposlanicom Ujedinjenog Kraljevstva
09.03.2023.
u 23:53
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će u sljedeće dvije godine za Srbiju "najveći problemi biti politički, nadam se ne i ekonomski", vezani uz rat u Ukrajini i situaciju s Kosovom
Pogledaj originalni članak

Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN niti ga na bilo koji način priznati i to sam svim zapadnim dužnosnicima jasno rekao u lice, izjavio je u četvrtak navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. U opsežnom intervjuu za provladinu TV Happy rekao je da mu "ne pada na pamet" potpisivati kapitulaciju Srbije "ma koliko bio loš europski plan za Kosovo".

"Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvojbeno sam to stavio do znanja svim zapadnim dužnosnicima i europskim čelnicima, svima sam im rekao u lice", naglasio je Vučić pobrojivši dužnosnike s kojim je razgovarao, od predstavnika SAD-a do čelnika europskih država i EU-a. On je ocijenio da o Kosovu predstoji "mnogo teških razgovora i situacija" i ustvrdio kako je "gotovo siguran da (kosovski premijer Albin) Kurti ne želi uspostaviti Zajednicu srpskih općina", na što se Priština obvezala Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. godine. Vučić je rekao da tu tvrdnju temelji na činjenici da se EU danas načelno suglasila s viznom liberalizacijom za Kosovo.

ŠTO JE U POZADINI

Gasi li se najveća stranka u Srbiji? Vučić najavio osnivanje novog pokreta 'za opstanak i napredak''

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, ovoga vikenda na jugu Srbije započinje s projektom traženja podrške građana za ''obranu zemlje''. Najavljuje se kako bi traženje podrške od građana trebalo početi u Vranju poslije čega će Vučić obići cijelu Srbiju s istim ciljem. Uvod je to u formiranje nove političke stranke u Srbiji koja će nositi naziv Narodni pokret za državu, a što je Vučić najavio još u rujnu prošle godine kada je najavio da će u narednih šest mjeseci biti formiran ''državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije''.

Trenutak u kojem u Bruxellesu daju suglasnost za viznu liberalizaciju Kosovu dolazi umjesto pritisaka na Kurtija da Priština ispuni obveze, što je preduvjet za dalje implementiranje plana EU-a za Kosovo, rekao je Vučić, ocijenivši da je to "ohrabrenje Kurtiju" da nastavi svoju politiku. Vučić je naglasio da niti jedna članica Vijeća sigurnosti UN-a neće pristati na prijem Kosova u članstvo u svjetskoj organizaciji ako to Srbija ne prihvati.

"I Rusija i Kina će pratiti Srbiju jer se nijedna članica VS-a UN ne bi protivila ako se Srbija suglasi sa članstvom Kosova u UN, ali Srbija to neće i oni će pratiti Srbiju", rekao je Vučić.

U dokumentu koji su europski diplomati pripremili za vremenski raspored implementiranja prijedloga europskog sporazuma o Kosovu, s kojim su se 27. veljače u Bruxellesu suglasi Vučić i Kurti, istaknuto je da "Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim narodima bez eksplicitne suglasnosti svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Francuske, Britanije, SAD-a, Rusije i Kine", objavili su ranije beogradski mediji, pozivajući se na diplomate koji rade na "roadmapu" za primjenu europskog plana za Kosovo.

SPECIJAL: GODINU DANA RATA

Putin ima tri partnera, jedan je Vučić: 'Srbima treba pomoći da se oporave od sloma Jugoslavije'

Vučić je prvu godinu rata proveo čekajući da vidi hoće li Putin pobijediti. Spreman je Srbiju približiti Zapadu, nadajući se da će dobiti nešto zauzvrat, ali i zadržati Srbiju u zagrljaju Rusije. U politici Indije, ali i niza sličnih zemalja globalnog juga, vidljiva je sklonost svrstavanju uz osudu ruske agresije, kao pri glasanjima u UN-u, ali ne i svrstavanju uz sankcije protiv Rusije

Vučić je rekao da će u sljedeće dvije godine za Srbiju "najveći problemi biti politički, nadam se ne i ekonomski", vezani uz rat u Ukrajini i situaciju s Kosovom. Srbija je u pogledu ukrajinskog rata "poštovala međunarodno pravo, Povelju UN-a, teritorijalni integritet i suverenitet", ustvrdio je.

"Zauzeli smo racionalan stav i čuvamo ga već više od godinu dana", rekao je Vučić, podsjetivši da Srbija zbog svojih nacionalnih i državnih interesa nije uvela sankcije Rusiji.

Komentirajući najavljeno formiranje "narodnog pokreta za državu" Vučić je rekao da taj pokret ne bi bio "antistranački, već nadstranački" i da to neće značiti ukidanje postojećih stranaka. 

"Neće biti nikakvog ukidanja stranaka. Nitko neće ukinuti SNS, jer ja mislim da je to uvjerljivo najbolja politička partija u zemlji", rekao je Vučić. 

Beogradski mediji objavili su u srijedu da srbijanski predsjednik namjerava formirati Narodni pokret za državu i "zatražit će podršku naroda za obranu Srbije", a razgovore će započeti 11. ožujka na jugu zemlje, najvjerojatnije u Vranju. U večerašnjem intervjuu za TV Happy Vučić je istaknuo da se tim pokretom mora pokazati da su "intelektualci, prava elita, za normalnu, pristojnu, racionalnu Srbiju budućnosti" te da će u tom pokretu biti "i radnici i seljaci koji će se boriti za svoju zemlju i reći  'ne damo vam da uništite Srbiju, ni vama ekstremistima s lijeve, ni vama ekstremistima s desne strane'".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

DU
Deleted user
02:11 10.03.2023.

Sve ća da bude velika Albanija ali zbog naših neženja što Lastinim autobusima za 4500 e dovoze mlade

SL
Slobodan1976
00:28 10.03.2023.

Naravno i to im cvrsto treba staviti do znanja.

LU
luminax
07:58 10.03.2023.

Kosovo će biti primljeno u UN kada Tajvan bude priznat kao deo Kine .