Kolumna

Vrlo je opasno ignorirati sudski proces u EU koji se tiče hrvatske

28.07.2017.
u 14:25
Na sudu u Luksemburgu morao se čuti stav i argumentacija Hrvatske oko migranata
Pogledaj originalni članak

Nedopustivo je da se država, odnosno nadležno ministarstvo, tako nonšalantno ponaša i u sudskim slučajevima koji se tiču Hrvatske kao što se ponašao MUP u vezi sa Sudom EU.

Raspravljalo se o tome je li Hrvatska, pojednostavnjeno, kršila zakone EU i regulativu znanu kao Dublin III, koja je i za vrijeme migrantske krize bila na snazi. Svoje su podneske i svoje argumente podnijeli predstavnici vlada Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije i Grčke, ali ne i Hrvatske.

Odluka MUP-a da nije potrebno intervenirati u spor podneskom koji bi se uzimao u obzir pri raspravi i donošenju presude, nije samo loša nego je i neodgovorna i vrlo opasna.
Možemo mi sada govoriti kako je dublinska regulativa “pukla” u migrantskom valu, kako je ona neprovediva na terenu, ali i duboko nepravedna prema rubnim državama članicama, što su kasnije uvidjele i institucije EU koje su pokrenule njezinu promjenu, no to je trebao netko reći Sudu u Luksemburgu.

Hrvatska, kao ni jedna druga država, ne može si dopustiti luksuz da bude nezainteresirana ili da procjeni da će njezino izlaganje biti beskorisno i nepotrebno. Ako se toliko država potrudilo angažirati, morala je to i Hrvatska, bez obzira na rezultat. Ovako, donose se neke važne odluke i presude i tiču se Hrvatske, a mi se ponašamo ne samo kao da nismo članica EU već i kao da nas se to uopće ne tiče.

Onda se Hrvatska ne bi trebala ni žaliti kad stigne nepovoljna odluka. 
Možemo sada diskutirati o tome tko je bio u pravu, je li vlada SDP-a pogriješila kad je migrante samo transferirala preko hrvatskog teritorija i je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u pravu kad je tražila da ih se registrira ili je odgovor bio neki treći.

No činjenica je da sve političke odluke imaju domino-efekt i da treba igrati kartama koje imamo u rukama. A MUP je u jesen 2016. godine odlučio da uopće neće igrati. A posljedice ćemo svi osjetiti, i za to bi netko napokon morao snositi odgovornost.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

EL
EldersRealm
18:07 28.07.2017.

Kad je migrantski val dosao na nasu granicu, napisao sam u komentarima da je otvaranje granice, odn. neprovodjenje granicne kontrole kriminalni cin i da za to netko mora odgovarati, a prvenstveno Milanovic i Ostojic koji su to zakuhali. Drzava koja nije u stanju kontrolirati svoju granicu i nije drzava, a ako premijer ukine granice onda krsi zakon i Ustav i treba ga proglasiti veleizdajnikom.

FR
Franjo123
17:38 28.07.2017.

Neka ih sada učlane u SDP

DU
Deleted user
17:36 28.07.2017.

Ma nemoj, nema se tu sto radpravljati sdp je kriv. Sto se ima tu vise reci?