NITKO NE REAGIRA

Vrane stvaraju probleme Đurđevčanima: Raznose smeće, zatrpavaju kuće svojim izmetom

Foto: Kolaž/Pixsell
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Vrana jede komadiće pizze
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Vrana kopa po otpadu
29.04.2021.
u 09:36
U samo dvije ulice u kvartu Ledine napravile su 300-tinjak gnijezda
Pogledaj originalni članak

U kvartu Ledine u Đurđevcu, mještani se godinama bore s vranama kojih, kako govore, svake godine ima sve više. Gradsko vijeće odobrilo je i odstrel u samom naselju, no to nikada nije zaživjelo jer su se pobunili ljubitelji životinja. 

-  Fasada nam je puna fleka od izmeta vrana. Redovito izmet završava i na balkonima koje moramo prati i po nekoliko puta tjedno. Najgore je u predvečerje kad se sve vrane sjate tu uz svoja gnijezda i oblijeću naša imanja, ispričala je Anđelka Šostarec za Podravski.hr koja je samo na jednom stablu u parku nasuprot svoje kuće nabrojala 74 gnijezda.

Kako govori, sve ih je više, a samo u dvije ulice u kvartu Ledine napravile su 300-tinjak gnijezda. Stalno raznose smeće kada su u potrazi za hranom, stvaraju veliku buku, a sadnja povrća u vrtovima više zbog njih nikako nije isplativa. 

- Baš me zanima kako bi reagirali ti ljubitelji životinja kad bi tolike vrane letjele iznad njihovih kuća i stalno im pravile štete na fasadama i u vrtovima, govori Anđelka. 

Mještanka govori kako bi jedino konkretno rješenje ovom problemu bilo orezivanje kopletnih krošnji pa se vrane ne bi toliko masovno doseljavale u ovaj kvart. 

- Vrane su postale naša prava noćna mora. Osim što nam rade štetu, zbog njih ne možemo ni mirno spavati jer već u cik zore stvaraju buku koja nam nikako ne da mira, govori ogorčena stanovnica Đurđevca. 

 

VIDEO: Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu.


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ID
Ideal
21:53 01.05.2021.

Ista prica i u Zagrebu. Da se referiram na prvi komentar..odredeni kontejneri su napravljeni sa otvorom ili kad je pretpan, poklopac naravno nije do kraja. One se tu laku uvuku i razbacuju smece trazeci hranu. Jos veci problem su naravno koševi za smece. Osim sto su odvratane, i agresivne su kako i prema manjim pticama tako i prema ljudima. Odstrel i/ili uvodenje prirodnog neprijatelja!

RI
rimac444
16:20 29.04.2021.

Vrane ubijaju manje ptice i uništavaju njihova gnijezda, zato imamo znatno manje malih ptica koje zu znatno korisnije za uništavanje insekata. Zelenima treba svakom pod prozor staviti 10 vrana

HR
hrvat123
09:49 29.04.2021.

stavite umjetne zmije po drvecima i nece biti ni jedne vrane ili bilo koje drige ptice - ali te gumene zmije moraju biti ipak napravljene da izgledaju ko prave