LJUBO JURČIĆ:

'Vlada se ne treba upustiti u štetan otkup dionica samo zbog šoka od arbitraže'

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Ljubo Jurčić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da zasad nema naznaka najgoreg scenarija
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ljubo Jurčić
24.12.2016.
u 20:27
'Mislim da je arbitražni zahtjev bio krivo postavljen, s obzirom na to da otkup dionica nije vodila Vlada, nego Hanfa'
Pogledaj originalni članak

Presuda arbitraže u Genevi nije iznenadila Ljubu Jurčića, koji je kao ministar gospodarstva u Račanovoj vladi prodao MOL-u 25 posto dionica Ine.

"Mislim da je arbitražni zahtjev bio krivo postavljen, s obzirom na to da otkup dionica nije vodila Vlada, nego Hanfa, zahtjev je prošao i depozitarnu agenciju i trgovački sud. Hrvatska država de facto je tužila pet svojih institucija da su krivo napravile", tumači Jurčić.

Na najavu premijera Plenkovića da će Vlada krenuti u otkup MOL-ovih dionica u Ini, Jurčić uzvraća da bi bilo štetno ulaziti u takav aranžman samo zbog šoka od negativnog ishoda arbitraže.

Bez obzira na presudu, bio bi to veliki rizik, u koji se ne teba upuštati bez strateškog promišljanja i preciznog definiranja ciljeva za Inu u narednim godinama. Mora se jasno utvrditi koji su to energetski, gospodarski socijalni ciljevi da nam ne bi cijena otkupa bila veća od koristi", kaže Jurčić. 

>> Plenković: Vratit ćemo Inu Hrvatskoj! Otkupit ćemo cijeli Molov paket dionica

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ĆA
ćaćaća
20:54 24.12.2016.

zanimljivo da ex politički vladari sve znaju kad odu s vlasti..a kad su bili na vlasti pojma nemaju..

AR
aristip
20:48 24.12.2016.

Za Hrvatsku bi u ovome trenutku najbolje bilo tražiti partnera u Americi, Kanadi, Rusiji ili među Arapima koji bi otkupili i MOL-ov udio i udio RH. Inu naprosto treba u cijelosti prepustiti tržištu kako bi se zaštitili i mirovinski fondovi koji imaju udjele u Ini.

FU
furest
21:13 24.12.2016.

a sta ne daju karamarku da nesta kaze a imao bi podosta njega su najurili ovi politicari s mjesta premjera jel se zalagao za izlazak iz arbitraze