intervencija vlade

Plenković: Fiksiramo cijene goriva za sve benzinske postaje, osim na autocestama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada donijela nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković i Valdis Dombrovskis održali konferenciju za medije nakon sastanka
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Plenković predstavio zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina
20.06.2022.
u 08:46
Danas je održana telefonska sjednica Vlade na kojoj su usvojene nove mjere vezane uz cijene naftnih derivata
Pogledaj originalni članak

Danas je održana telefonska sjednica Vlade na kojoj su usvojene nove mjere vezane uz cijene naftnih derivata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije s ministrima Zdravkom Marićem i Davorom Filipovićem. 

"Zbog porasta cijena derivata, prateći situaciju s cijenama, očekivali smo da će dvotjedni rok prouzročiti rast cijena. Izmijenili smo uredbu, fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama na postojećih 13,50 za benzin, na 13,08 za dizel te na 9,45 za plavi dizel", kazao je. Ova mjera odnosit će se na čak 94 posto benzinskih postaja, dodao je. Mjera se ne odnosi na premium goriva.

"Ovo je bitna poruka jer će svaki hrvatski građanin plaćati manju cijenu goriva nego što bi to bio slučaj bez ove mjere i na taj način doveli smo u situaciju naše građane da ne plaćaju ovo isto gorivo. Od sutra će dizel koštati 14,57 kuna, a benzin 14,06 kuna, plavi dizel 10,43, dakle cijena bi bila tolika da nema ove mjere", rekao je premijer Andrej Plenković. 

"S obzirom na to da se plavi dizel ne koristi na autocestama, jedino što će se sutra dogoditi jest rast ovih benzina na autocestama", dodao je. 

"Dosad smo poduzimali mjere kojima smo limitirali marže distributera na 0,65 za dizel i za benzin, za plavi dizel 0,40. Smanjili smo trošarine za 80 lipa za benzin, 40 lipa za dizel, ukinuli smo naknadu za biogoriva, to je 50 lipa, i uveli smo ovaj sustav 14-dnevnog obračunskog razdoblja", kazao je. 

“Da nije bilo svih Vladinih mjera, cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzina 15.95, a plavog dizela 11.83”, rekao je.

"Ušteda za građane je 2,45 kuna po litri benzina, 3,56 kuna po litri dizela i 2,38 kuna po litri plavog dizela", dodao je. 

"Sutra će porasti cijene na autocestama. Zaštitili smo standard naših građana, a vodeći računa o tome da smo u turističkoj sezoni, da počinje ljeto, da je Hrvatska je atraktivna, važno je da ovakva mjera pridonosi standardu hrvatskih građana i da to omogućuje intenzivnu turističku sezonu", dodao je. 

Foto: Vlada.hr
Vlada o gorivu

Premijer je kazao da ima još mjesta za intervenciju. "Naravno da imamo još prostora, naš prostor je velik, kao što je ovo fiksiranje cijena. Imamo još prostora i u pogledu trošarina, da dođemo na minimum trošarina", rekao je. 

Premijer je rekao da je Vlada mjerama za energente utjecala na smanjenje inflacije.

"Vlada može smanjiti poreze, ograničiti trošarine, formirati cijene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Kalibrirat ćemo mjere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama", rekao je Plenković.

"Naš mehanizam ne diskriminira nikoga budući da su cijene jednake za sve, a siguran sam da će mađarski model kasnije pasti na europskom sudu budući da se radi o diskriminaciji. Ne možete u EU imati nižu cijenu za nekoga s mađarskim tablicama, a za nekoga s drugima višu", kazao je premijer.

Video: Objavljeni detalji novog modela mirovina: Tri su ključne promjene

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:55 20.06.2022.

Tako i treba. Deri turiste dok još imaju volje dolaziti u preskupu HR.

DU
Deleted user
09:09 20.06.2022.

i što se trebamo diviti genijalnim potezima ljudi koji se igraju države i ekonomije. propisati svima istu cijenu na razini države, a na autoputu ostaviti tržišnu ekonomiju. ili sad kad distributeri odluče preraspodjeliti gorivo na način da 95% ide na autoceste koje imaju 20% tržišnog udjela. pa te prisile da ili ideš tamo ili preko granice ili ga ne kupuješ više. ne znam uopće po kojem pravnom modelu je ovo uopće moguće

Avatar Zavratnica
Zavratnica
07:56 20.06.2022.

Zanimljivo da cijene nafte padaju, a cijene benzina rastu. Što se tiče vladinih mjera, ona su ograničene briselskim direktivama i uredbama, pa zbog toga briselski husar ne može slobodno krojiti ekonomsku politiku zemlje.