svađa u saboru

Vinković: Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vinković: Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku!
30.01.2013.
u 16:15
Ako će se mijenjati zakoni onda treba reći Europi zašto se to učinilo. Dok su zakoni na snazi treba ih poštivati, rekao je zastupnik srpske manjine Mile Horvat
Pogledaj originalni članak

Rasprava o dopunama Zakona o cestama pretvorila se u svađu oko uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru, padale su teške riječi, tražile se pauze i apeliralo na poštivanje zakona. Svađu je zakuhao je HDSSB-ov Zoran Vinković koji je tijekom svojih izlaganja u dva navrata ubacio opaske o dvojezičnosti, što je napokon izazvalo reakciju zastupnika bošnjačke manjine Nedžada Hodžića. Prvo spominjanje dvojezičnosti Vinković je ubacio u replici u kojoj je kritizirao potrebu studije opravdanosti Pelješkog mosta.

- Danas se postavlja pitanje izrade studije opravdanosti za Pelješki most. Pa to je slično kao da sad pitamo ajmo napraviti studiju opravdanosti uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Ma ćirilici nije mjesto tamo! - rekao je Vinković, no tada se nitko nije "uhvatio na udicu".

Kasnije je, govoreći o podravskoj magistrali te opet o Pelješkom mostu ubacio kako bi bio "krajnje bezobrazan i degutantan onaj dvojezični natpis na ulasku u Vukovar". Na te je riječi reagirao Nedžad Hodžić koji je spočitnuo Vinkoviću što dvaput spominje uvođenje ćirilice te ga je podsjetio da dvojezičnost, a i druga prava nacionalnih manjina, proizlaze iz Ustava RH i Ustavnog zakona, koji su u Saboru doneseni dvotrećinskom većinom.

- Dakle, svako pozivanje na nepoštivanje zakona koje smo donijeli u ovom Saboru atak je na vlastitu državu, atak je na Sabor i atak je na sve nas i ja vas molim da to ne činite jer mislim da pozivate na bezakonje - replicirao je Hodžić.

Prozvani Vinković posprdno je odgovorio da ne zna treba li zvati "službu bezbednosti" da mu kao državnom neprijatelju stavi lisice i izvede ga iz Sabora.

- Ne znam je li to vama jasno, ali to bi bilo slično kao kad bi talibani na arapskom jeziku stavili dvojezični natpis kraj onog srušenog trgovačkog centra u New Yorku. Nisam vas želio uvrijediti ali shvatite nas Hrvate, shvatite što znači Vukovar za Hrvatsku - poručio mu je Vinković.

Hodžić je tada zatražio pauzu, nakon koje je izjavio da se takve neprimjerene poruke više ne smiju čuti u Saboru. HDSSB-ov Dražen Đurović poručio mu je kako neće on određivati što će pripadnici njegove stranke u Saboru govoriti a nakon toga za riječ se javio zastupnik srpske manjine Mile Horvat.

- Vinković je prevršio mjeru, mi nismo talibani jer su talibani teroristi. Ako postoji želja za promjenom zakona neka se okupi dvotrećinska većina i neka se promijene zakoni pa onda neka se Europi objasni zašto se to napravilo. Dok su zakoni na snazi treba ih poštivati - rekao je Horvat, nakon čega je nastavljena rasprava o dopunama Zakona o cestama.

>>R. Tomašić Saboru predaje peticiju protiv ćirilice u Vukovaru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 198

OB
-obrisani-
18:36 30.01.2013.

Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku! +++++ To je kao i sa trenutnom vlasti u Zagrebu i moglo bi se kazati da je ovakvo stanje kao da su nacisti na vlasti u Izraelu !

BM
Boris Markovic
22:39 30.01.2013.

@najpametniji: Sve ti je dobro osim zakljucka. Ovi sto su napali Vukovar su bili isto Hrvati (kao Djokovic, Tesla itd.). Cirilica je hrvatsko pismo. Posto su Hrvati vecina u Vukovaru, treba im dozvoliti natpise na njihovom pismu. Zbog toga je ispravan zakljucak da je u redu da cirilice bude.

Avatar mnogotaman
mnogotaman
18:35 30.01.2013.

i ti bosanci su prvi pobjegli kod svojih....u bosnu dan danas selo gornji bogićevci i srbi slavonci su dobre komšije čudo jedno moj stipane....čudo ste vi bosanci donjeli samo zlo....u tuđu kuću