POSLOVANJE BANAKA

Vidović Krišto: Plenković i društvo provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-ih godina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vidović Krišto: Plenković i društvo provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-ih godina
28.10.2020.
u 14:39
Objasnila je kako nije protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, ali i naglasila da se pritom mora poštivati europske tržišne uvjete što uključuje i zaštitu potrošača.
Pogledaj originalni članak

Saborska zastupnica Kluba DP Karolina Vidović Krišto izvijestila je u srijedu da je Hrvatskoj narodnoj banci i HANFA-i uputila dopis u kojem ih upozorava kako joj se desetine građana žale da banke koje posluju u Hrvatskoj „teroriziraju klijente uzastopnim telefonskim pozivima“.

„Među njima se ističe Addiko banka, koja je nasljednica skandalozne Hypo banke“, stoji u dopisu koji je zastupnica naslovila na čelnike HNB-a i HANFA-e Borisa Vujčića i Antu Žigmana pozivajući ih da utvrde možebitne prekršaje.

 „Niz građana mi se obraća s dramatičnim apelom da se nešto poduzme protiv protuzakonitog ponašanja banaka i pojedinih financijskih agencija“, rekla je Vidović-Krišto novinarima, prozivajući HNB i HANFA-u da ne postupaju po zakonu i ne ispunjavaju svoju zadaću u zaštiti hrvatskih potrošača".

 

 Kazala je kako su odredbe Direktive EU-a o nedopuštenim poslovnim praksama i odredbe o zaštiti osobnih podataka - GDPR-u nedvosmislene i potpuno jasne, no da banke to sustavno krše, kako telefonskim teroriziranjem svojih klijenata, tako i prodajom potraživanja, kršenjem prava klijenata te lihvarskim naplaćivanjem usluga.

 "Zato i ne čudi da sve te banke, razmjerno mjereći njihovo poslovanje u drugim državama, najveću dobit ostvaruju upravo u Hrvatskoj", rekla je zastupnica.

 Objasnila je kako nije protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, ali i naglasila da se pritom mora poštivati europske tržišne uvjete što uključuje i zaštitu potrošača.

 "Nažalost, HNB i HANFA ne vrše svoju zakonsku obvezu, već su hrvatski potrošači izloženi na milost i nemilost krupnom kapitalu, što jednostavno nije prihvatljivo. Hrvatska je članica Europske Unije i Hrvati imaju pravo na europska pravila, a ne na divljački, nehumani kapitalizam kojeg štite političke elite. Mi Hrvati smo punopravni građani EU, i tražimo primjenu europskih standarda u Hrvatskoj", ističe Vidović Krišto.

 "Plenković i društvo pričaju o europskim vrijednostima, a provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-ih godina. Očekujem žurno djelovanje adresiranih institucija, sukladno zahtjevima iz mog pisma", zaključila je saborska zastupnica Kluba Domovinskog pokreta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
15:30 28.10.2020.

Juriš adznjare... Protiv hladne i gole istine blistavim čarima laži. Osim hvalospjeva Voždu i komitetu usput iznenadite pohvalom HANFI i HNBu. Taj film sigurno ne bumo doživjeli. Samo Vjerodostojno!

BR
Branitelj2020
17:46 28.10.2020.

Gđa . Krišto priča istinu a to članovima kriminale organizacije HDZ ne odgovara.

DD
ddh
09:01 29.10.2020.

Trziste kapitala je slobodno i nitko nikoga ne sili, da posluje s bilo kojom bankom. Nitko nikoga ne sili, da kod neke banke uzima kredit ili otvara ziro racun. Odluke, da li ce netko kod neke banke uzeti kredit ili otvoriti ziro racun,je slobodna odluka svakog pojedinca. Ali je problem u tome, da pojedinci uzimaju kredite bez da su kreditno sposobni ili stvaraju minuse na ziro racunima, pa onda ne placaju kreditne rate ili ne dovode svoj ziro racun u pozitivu. Normalno je da onda dolazi do blokade ziro racuna i pljenidbe. Da banke cak i nazivaju klijente i pokusavaju iznaci rjesenje za nastali problem, je pozitiva. Ali Hrvati su uvijek krali, pa kradu i danas. Uzeti kredit od banke i potrositi te novce, a onda ne odplacivati dug je kradja. I onda se pojavljuju populisticke figure poput ove babe, koje takve kradje i pronevjere podrzavaju. Nisu banke lopovi, ne klijenti koji pokusavaju varati banke. A kakve veze s tim ima Plenkovic nije jasno. Nije Plenkovic banka, ne otvaraju se ziro racuni ili posudjuje novac kod Plenkovica. I tu nema nikakvog mjesta za neku zastitu potrosaca. Kad netko napravi minus na ziro racunu ili uzme kredit, pa onda taj dug ne zeli ili nemoze vratiti je lopov. Tko kredit nemoze vratiti, ne treba ga niti uzimati. I tocka.