TRAŽE 9 TOČAKA OD VLADE

Veljača: 'Sustav je kod smrti djevojčice apsolutno zakazao' Divjak: 'Krivi su, dijete je mrtvo'

Foto: RTL
Veljača: 'Sustav je kod smrti djevojčice apsolutno zakazao' Divjak: 'Krivi su, dijete je mrtvo'
06.04.2021.
u 23:00
Marta Divjak iz inicijative "Moramo vam nešto reći" je rekla kako premijer i Vlada žele sudjelovati
Pogledaj originalni članak

Ministar Josip Aladrović održao je danas niz sastanaka na temu tragičnog slučaja iz Nove Gradiške. Između ostalog, sastao se i s predstavnicima Inicijative #spasime te inicijative "Moramo vam nešto reći". Jelena Veljača i Mirta Divjak, predstavnice tih inicijativa, gostovale su večeras u RTL Direktu gdje su govorile o dojmovima sa sastanka.

"Važno je reći da je pravo djece prioritet. I iznad biološke obitelji, jer to nije najnužniji i najbitniji faktor. Djeca čekaju i žude za obitelji. Nadam se da će dobiti osam od tih devet točaka. Jer kad se riješe problemi seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja, smatram da će se pozabaviti i ovim problemima", rekla je Veljača.

Marta Divjak iz inicijative "Moramo vam nešto reći" je rekla kako je njoj ovo danas bio prvi sastanak, i kako premijer i Vlada žele sudjelovati. "Tražili smo 9 točaka da djeca budu prioritet", rekla je Divjak.

Sustav je zakazao? 20 tisuća intervencija imamo godišnje...

Jelena je kazala da uvijek postoje mogućnosti da se loše stvari dogode, ali se to treba smanjiti.

"Sustav je zakazao. Zakazao je u štićenju pojedinaca, nema smisla sada više. Podržala sam diskurs koji nije primjeren jer smatram da kad službena osoba pogriješi, treba se ispričati i to popraviti. Nismo čuli preuzimanje odgovornosti koji su krivi za činjenicu da je dijete mrtvo", dodala je Jelena.

"Oni su krivi", rekla je Marta. "Trebamo se koncentrirati na ostalu djecu u sustavu".

"Vaše pitanje je populističko - ja kao građanka moram čekati propuste i sporo pravosuđe", rekla je Jelena. "Ja ne bih čekala još devet godina da se još jedan slučaj riješi", rekla je Jelena. 

"Mi i dalje imamo 4200 djece u sustavu. Godišnje samo 200 djece se posvoji", rekla je Mirta.

Na pitanje kakvi su socijalni radnici Divjak odgovara: 

"Ima dobrih i loših ljudi, kao u svakom poslu, s tim da u ovom slučaju socijalni radnici imaju ogromnu odgovornost, jedanput dakle roditelji napuste dijete svojom voljom i socijalni radnici su ti koji trebaju preuzeti odgovornost nad tim djetetom. Imaju duplu odgovornost, netko ih je već napustio, sad oni moraju brinuti o njima. Ima super socijalnih radnika, ja sam pravi primjer i Tonka isto. Mene su spojili sa divnim ljudima i divnim bračnim parom, ja sam produkt. Postoje slučajevi poput ovog koji se dogodio s ovom djevojčicom, postoje slučajevi iz 2013., 2010., 2019....iz 2013. kad je u Slavonskom brodu nakon smrti bebe otkriven novi skandal, pustili su starije dijete da podvodi svoje svije mlađe...Najavili su reformu zbog grubih propusta u radu, sve četiri socijalne radnice dvaput su vraćene na posao unatoč izvanrednom otkazu'."

Divjak ističe da 700 radnika nedostaje u sustavu, ali da ih na tržištu itekako ima.

''Ima socijalnih radnika koji završavaju i završili su fakultete, kvalitetni i mladi koji se nama javljaju i žele pomoći. Njima je sad jako teško zbog ove situacije koja se dogodila jer napadaju socijalne radnike. Ne, budite primjer onima koji su loši'', rekla je Divjak.

"Nadam da ministarstvo radi na ovom da jača socijalne centre jer je to stvarno ključno. Ako nemaju ljudi, ne mogu doista obavljati svoj posao kako treba. Sastanak koji smo danas imali nije bio sastanak isključivo uz ovu temu, ali je postala primarna tema ovog sastanka zbog tragičnog ishoda. Već smo održale niz sastanaka s ministrom Aladrovićem, od studenog se sastajemo s njim i njegovim suradnicima, na temu nekih zahtjeva koje smo imali 2019....konkretno povjerenstvo koje je nezavisno, što znači da u njemu nisu ljudi koji su zaposleni u sustavu'', rekla je Veljača.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DA
Dak1959
23:08 06.04.2021.

Ova Veljača već svima ide na nerve !

Avatar Malazan
Malazan
23:06 06.04.2021.

Dvije tuke koje ništa pametno, smisleno ni konstruktivno nisu rekle. Bilo mi ih je neugodno slušati i gledati.

IM
imamohrvatsku
05:49 07.04.2021.

Znači po Veljači je pravo djeteta ispred prava roditelja. Jel to znači i da je pravo nerođenog djeteta ispred prava majke da zbog svog subjektivnog odnosa prema svojoj trudnoći počini abortus?