POLITIČKI INTERVJU TJEDNA

Ankica Mamić: Milanović apsolutno ide po drugi mandat. Nije izgubio potporu ljevice

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Politička analitičarka Ankica Mamić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Politička analitičarka Ankica Mamić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Politička analitičarka Ankica Mamić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Politička analitičarka Ankica Mamić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Politička analitičarka Ankica Mamić
05.01.2022.
u 11:15
Ankica Mamić analizirala je proteklu godinu u politici, a govorila je i o tome što nas očekuje u 2022.
Pogledaj originalni članak

Politička analitičarka Ankica Mamić gostovala je u političkom intervjuu tjedna Večernjeg lista u kojem je analizirala političku situaciju u 2021. godini. Govorila je i o tome što nas očekuje u 2022.

S njom je razgovarala Petra Maretić Žonja.

 

– Godinu je svima, pa tako i politici, obilježila pandemija COVID-19 i odnos prema pandemiji iz političkog rakursa jer je pandemija i političko pitanje. To je bio ključni događaj oko kojeg se puno politike događalo na različitim razinama. U parlamentu su često bile rasprave o pandemiji, a na kraju je godina i završila vjerojatnim referendumom za COVID  potvrde. To je jedan od temeljnih događaja. Puno je tu tinte potrošeno, puno je kamera radilo – kazala je Mamić. 

– Obnova je zapravo druga tema. Potres u Petrinji bio je predzadnji dan pretprošle godine, ali prije toga bio je potres u Zagrebu. Vidjeli smo da obnova nikamo ne kreće, donesen je Zakon, no nije pomogao. Treća stvar koja je obilježila političku godinu jest tvrda kohabitacija između Pantovčaka i Banskih dvora koja je donijela dosta zabave u javni prostor, vidjeli smo kojekakve rasprave i razgovore, to je jedna od tema koju su građani pratili – kaže Mamić i zaključuje: 

– U sjeni su ostale ozbiljne političke teme. Proračun je usvojen bez dublje analize, što smo takvim proračunom usvojili. Ozbiljne političke teme nestale su iz javnog prostora. Ne mislim pritom na medije nego i na Sabor. Kad gledate prijedloge opozicije, jedino smo vidjeli nekakve amandmane koji su se odnosili na nekakve lokalne potrebe. Nisam vidjela nikakvu ozbiljniju temu o tome što treba mijenjati u proračunu. 

Komentirala je uhićenje Gabrijele Žalac i pravomoćnu presudu HDZ-u za Fimi mediju. 

– Pravomoćna presuda u postupku Fimi medije bila je očekivana, bilo bi politički previše riskantno da je bio bilo kakav drugi pravorijek.Taj događaj građani su već zaboravili. Za slučaj ministrice Žalac pokazalo se da građani Hrvatske više vjeruju europskim institucijama nego vlastitima. Bilo je potrebno da se otvori Ured europskog tužitelja da bi se propitkivao slučaj Gabrijele Žalac.

Može li HDZ i dalje biti miran? 

– Većina je samo numerički slaba, ona je zapravo izuzetno jaka. Kad donosi zakone koji su više prema centru ili liberalno, premijer će dobiti podršku iz toga bazena, ako donosi zakone kojima su skloni desni zastupnici, sigurno će iz redova Suverenista i Domovinskog pokreta dobiti glasove. Ima bazu popularno zvanih žetončića koje može dobiti za svaku odluku koja bi mogla biti teška da je parlamentarna većina donese. To smo vidjeli u nekoliko primjera. Kad je donošena Istanbulska konvencija, SDP-ovci i svi s lijeve strane pomogli su. U Saboru nema problema, no kad govorimo o javnosti, stvari nisu tako jednostavne. HDZ je zabetoniran na tih 30 posto, ne vidi se gdje bi mogao rasti. Rekla bih da HDZ vrlo loše ili malo komunicira s neodlučnim biračima, mladima, s onima koji će za dvije i pol godine prvi put glasati. Kad ste bez izazivača, lako je opustiti se – rekla je Mamić. 

Može li SDP u ovoj godini krenuti otpočetka? 

– Ne možemo takvo što očekivati, no možemo očekivati da će se zaustaviti taj daljnji pad. Na ruku bi moglo ići SDP-u i lijevim opcijama zaustavljanje trenda rasta platforme Možemo! Birači će tražiti neki novi izbor. Koristi im i činjenica da ovaj odcijepljeni dio SDP-a ne zna što bi radio. Gotovac može SDP-u vratiti dio stare slave, no moraju ići na mlade birače, tražiti nove birače. No, onome tko je lijevo u Zagrebu bolje je ići prema Možemo! – kaže Mamić. 

Komentirala je i izjavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će ljudima na rukovodećim pozicijama nuditi radna mjesta smetlara. 

– Podržavam odluku da se revidiraju radna mjesta u gradu Zagrebu. Poznato je da je Bandić zapošljavao sve kojima je nešto dugovao. Hrvatska ima Zakon o radu, on je sve samo ne liberalan i gradonačelnik bi trebao imati tim koji mu priprema takve stvari inače ćemo za pet godina opet svjedočiti sudskim postupcima u kojima ćemo mi, građani, morati plaćati velike penale jer su dobili protupravno otkaze. Tomašević je zaboravio učiniti clean start. Nije još napravljena revizija stanja u ustanovama. Imamo stotine ustanova, stotine radnih mjesta, stotine loših odluka koje su napravile hidrocefalus nad gradom. Plaćamo najveći prirez u državi, a imamo najlošiju komunalnu uslugu. Ne stječe se dojam da se gradonačelnik time bavi. Gradonačelnik je sa svojim timom trebao predstaviti viđenje Holdinga, a ovako se stječe dojam da se isključivo bavi mikromenadžmentom. On je taj koji treba vratiti vjeru građanima koji su glasali za njega – rekla je Mamić.  

Možemo će teško izgraditi nacionalnu poziciju. 

– Odlaskom Tomislava Tomaševića iz parlamenta ta je oštrica otupjela. Gospođa Benčić još uvijek to dosta dobro radi, no ne može sama – kaže Mamić. 

Smatra kako je MOST odabrao lošu temu za referendum. 

– Oni su punili medije tijekom prikupljanja potpisa. To je za svaku političku opciju dobro. Premijer je Raspudića proglasio šefom oporbe, to je Mostu donijelo vidljivost. Most je najglasnija i najjača opozicija premijeru Plenkoviću. Teško je razabrati koje su to politike za koje se oni zalažu – kaže. 

Smatra kako je percepcija političara u Hrvatskoj tako loša zato što se ne bave nikakvim ozbiljnim političkim temama. 

– Ne vidite nikakve ozbiljne političke ideje. Nije se SDP raspao na dvije stranke zbog frakcijskih borbi nego je to sve svedeno na personalnu razinu. Most nema koalicijski potencijal, HDZ ih neće, za ljevicu su prekonzervativni i predesno. 

Komentirala je i slične stavove predsjednika Zorana Milanovića i Mosta. 

– Ne bih rekla da se Milanović i Most ideološki približavaju. I predsjednik i Most komuniciraju s nezadovoljnim građanima, a takvih je 70 posto u Hrvatskoj. Tu su se publike na neki način poklopile i zbog toga je stvorena slika o njihovu približavanju – kaže Mamić. 

Je li predsjednik jedina opozicija u državi? 

– On je iskoristio svoju političku moć kao najglasnija, najjasnija i najartikuliranija osoba koja izlazi s temama. Svima je jasno da on nema nikakve poluge u izvršnoj vlasti, utječe jedino na javno mnijenje i zbog toga ga građani doživljavaju kao opoziciju – smatra Mamić. 

Jesu li sukobi imali smisla? 

– Iz pozicije građana rekla bih da to nije imalo smisla. Političare biramo da bi provodili politike koje čine građanima život boljim, jeftinijim ili već ono što je prioritet. Građani su veliki dio ovoga što se dogodilo gledali kroz prizmu osobnih sukoba i to je najviše štetilo politici kao takvoj. Kad stvarate dojam da se nekim poslom bavite samo da ostvarite svoje ciljeve, građani osjećaju da porez koji plaćaju da bi politika postojala nije dobro potrošen novac. 

– Njegov cilj je apsolutno drugi mandat. Predsjednik treba vidljivost. Mora otvarati teme koje se vladajućima ne sviđaju. Kad dođe dan izbora, opet će trebati odrediti između čega se bira. Zoran Milanović nije izgubio potporu ljevice, trpi kritiku lijevih intelektualaca, on je predsjednik svih građana i to je vrsta populizma koja karakterizira sve naše političke čimbenike – smatra Mamić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar teta_vlioleta
teta_vlioleta
13:31 05.01.2022.

Nakon svega što je ova "stručnjakinja" već rekla ili napisala ili predvidjela ja je više nemogu uzeti za ozbiljno.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
06:39 06.01.2022.

Milanović apsolutno ide po drugi mandat. Nije izgubio potporu ljevice, sjajno nagovara one slabašnog intelektualnog potencijala sa desnice a one sa sposobne i pametne sa sredine ne treba nagovarati jer su uglavnom več pobjegli u spašenje za Irsku i Njemačku.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
15:52 05.01.2022.

‘milanovic treba vidljivost’, eto odgovora na pitanje zakaj se milanovic svaki drugi dan sjaji s naslovnica portala. dakle, to je njegova strategija koju mu najvjerojatnije vode jelic, miljenic i onaj pusickin tipfeller klisovic. samo da je slike njegove glave na naslovnicama, nije vazna tema ili, ne daj boze, cinjenica da subjekt u niti jednom trenutku nije svjestan onog sto izgovara. ali, dobro. kaj je, tu je. hdz ga je izabrao, a mogao ga je lagano politicki upokojiti kritikom njegove izjave u jednoj od debata kako je kao premijer rh lagao angeli merkel (citat: od angele merkel sam preuzeo odredjene obveze, a nisam napravio nista). kandidatkinja hdza, koja je u tom trenutku stajala ni metar od milanovica, na tu milanovicevu izjavu se samo blago nasmijesila (slobodno provjerite, debata na rtlu ako se dobro sjecam).. istine radi, ni skoro nije nista rekao. ni hasanbegovic ni raspudic. zanimljivo, zar ne?