LAŽNA BOLOVANJA

Uzimate bolovanje, a niste bolesni? Uskoro bi vas mogli posjećivati kontrolori HZZO-a

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Uzimate bolovanje, a niste bolesni? Uskoro bi vas mogli posjećivati kontrolori HZZO-a
06.03.2019.
u 11:27
Novi prijedlog zakona oslanjat će se na onaj iz 2009. godine kada je ministar zdravstva bio Darko Milinović koji je uspio smanjiti stopu odlaska na bolovanje.
Pogledaj originalni članak

Najavljeni Zakon o zdravstvenom osiguranju trebao bi se suočiti s povećanjem broja dana provedenih na bolovanju koji je prošle godine bio znatno veći u odnosu na 2017. godinu, pišu vijesti.hr.

Uzimanje bolovanja značajno djeluje na troškove HZZO-a pa je zbog toga aktualni ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić zajedno s ministrom Kujundžićem donio odluku da kroz novi zakon ponovno uvede model koji je prije desetak godina uveo tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović.

Taj Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a iz 2009. godine propisivao je da u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora, trebaju obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika.

Kako je takav pravilnik ulazio u pitanja privatnosti, na tu diskutabilnost se doskočilo time da kontrola nije mogla biti izvršena ako ju sam vlasnik ne pusti u dom, u tom slučaju, inspektori bi sumnjali da vlasnik ili osiguranik nešto skriva što je moglo dovesti do prekršaja.

- Postojeći zakon svu ovlast prebacuje na komisije za kontrolu bolovanja. Odlučili smo to liberalizirati, pa će naši inspektori češće izlaziti na teren i provjeravati je li netko doista bolestan ili nije. Postojeći model nije dobar, imamo poslodavce koji već prvi dan traže kontrolu bolovanja, i onda dođemo u situaciju da moramo odjednom kontrolirati 50 ili 60 oboljelih radnika u jednoj tvrtki, iako imate ljude koji su zaista bolesni - objašnjava Vukelić.

HZZO će sumnjati na ljude koji su vrlo često na bolovanju, a nemaju jasno opravdanje za time.

Okrugli stol predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DO
dopizdilomi
20:37 16.03.2019.

Da li će se za Saborske zastupnike, ministre i članove Vlade tražiti potvrda o nekažnjavanju i potvrda da se protiv njih ne vodi sudski postpuka te takve osobe neće moći obnašati navedene funkcije.

ZB
Zoki-Bijela
11:36 06.03.2019.

Cekamo ih..

Avatar javorko
javorko
12:03 06.03.2019.

majku ti nepismenu a kak ces nekome udi u stan ..bydoway komunisti 2019 je.. ne možes upadati nekome u privatno vlasnistvo