Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNA BOLOVANJA

Uzimate bolovanje, a niste bolesni? Uskoro bi vas mogli posjećivati kontrolori HZZO-a

hzzo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
06.03.2019.
u 11:27

Novi prijedlog zakona oslanjat će se na onaj iz 2009. godine kada je ministar zdravstva bio Darko Milinović koji je uspio smanjiti stopu odlaska na bolovanje.

Najavljeni Zakon o zdravstvenom osiguranju trebao bi se suočiti s povećanjem broja dana provedenih na bolovanju koji je prošle godine bio znatno veći u odnosu na 2017. godinu, pišu vijesti.hr.

Uzimanje bolovanja značajno djeluje na troškove HZZO-a pa je zbog toga aktualni ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić zajedno s ministrom Kujundžićem donio odluku da kroz novi zakon ponovno uvede model koji je prije desetak godina uveo tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović.

Taj Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a iz 2009. godine propisivao je da u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora, trebaju obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika.

Kako je takav pravilnik ulazio u pitanja privatnosti, na tu diskutabilnost se doskočilo time da kontrola nije mogla biti izvršena ako ju sam vlasnik ne pusti u dom, u tom slučaju, inspektori bi sumnjali da vlasnik ili osiguranik nešto skriva što je moglo dovesti do prekršaja.

- Postojeći zakon svu ovlast prebacuje na komisije za kontrolu bolovanja. Odlučili smo to liberalizirati, pa će naši inspektori češće izlaziti na teren i provjeravati je li netko doista bolestan ili nije. Postojeći model nije dobar, imamo poslodavce koji već prvi dan traže kontrolu bolovanja, i onda dođemo u situaciju da moramo odjednom kontrolirati 50 ili 60 oboljelih radnika u jednoj tvrtki, iako imate ljude koji su zaista bolesni - objašnjava Vukelić.

HZZO će sumnjati na ljude koji su vrlo često na bolovanju, a nemaju jasno opravdanje za time.

Okrugli stol predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Ključne riječi

Komentara 8

DO
dopizdilomi
20:37 16.03.2019.

Da li će se za Saborske zastupnike, ministre i članove Vlade tražiti potvrda o nekažnjavanju i potvrda da se protiv njih ne vodi sudski postpuka te takve osobe neće moći obnašati navedene funkcije.

ZB
Zoki-Bijela
11:36 06.03.2019.

Cekamo ih..

Avatar javorko
javorko
12:03 06.03.2019.

majku ti nepismenu a kak ces nekome udi u stan ..bydoway komunisti 2019 je.. ne možes upadati nekome u privatno vlasnistvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije