Vikend u Kostreni

Utječe li ronjenje na osobe s s ozljedom kralježnične moždine?

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Utječe li ronjenje na osobe s s ozljedom kralježnične moždine?
11.10.2013.
u 12:27
Kod deset ronilaca, sudionika ovoga istraživanja, kao posljedica ozljede kralježnične moždine nastalo je stanje paraplegije. Kreću se isključivo uz pomoć invalidskih kolica, dok su ostali ronitelji bez invaliditeta.
Pogledaj originalni članak

Čak 20 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije okupit će se ovoga vikenda u Kostreni gdje će u istoimenom ronilačkom klubu biti održano prvo svjetsko istraživanje o utjecaju ronjenja s bocom na osobe s ozljedom kralježnične moždine. Istraživanje će se odvijati u organizaciji International Association for Handicapped Divers (IAHD Adriatic) i suradnji s Institutom za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija.

Kod deset ronilaca, sudionika ovoga istraživanja, kao posljedica ozljede kralježnične moždine nastalo je stanje paraplegije. Kreću se isključivo uz pomoć invalidskih kolica, dok su ostali ronitelji bez invaliditeta. Cilj je vidjeti postoje li razlike u utjecaju ronjenja s bocom na njih i koje su razlike.

IAHD Adriatic međunarodni je savez koji od 2002. provodi program ronjenja za osobe s invaliditetom kroz koji je do danas prošlo više desetaka osoba. Pokazalo se da ronjenje subjektivno pozitivno utječe na psiho-fizičko zdravlje osoba s invaliditetom, no mjerljivi medicinski pokazatelji za sada ne postoje nigdje u svijetu. Time je ovo istraživanje još značajnije.

>> Ronjenje za osobe s invaliditetom

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.