Kolumna

Uskoro nam ipak stižu znatno viši računi za odvoz smeća

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Uskoro nam ipak stižu znatno viši računi za odvoz smeća
29.05.2017.
u 14:42
Onaj tko ne bude odvajao plaćat će kaznu, a onaj tko bude odvajao, pa i vozio otpad u reciklažna dvorišta bit će nagrađen
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj će napokon odvajanje komunalnog otpada postati obvezno za sve. Od 1. studenoga, kad stupi na snagu Uredba o komunalnom otpadu, svaka kuća i zgrada dobit će spremnike za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad. Onaj tko ne bude odvajao plaćat će kaznu, a onaj tko bude odvajao, pa i vozio otpad u reciklažna dvorišta bit će nagrađen, odnosno stimuliran nižim cijenama odvoza otpada.

Tako to već godinama funkcionira u razvijenim zemljama Europske unije gdje je svijest o zaštiti okoliša puno razvijenija nego kod nas. No ni u tim zemljama sustav odvajanja otpada nije zaživio preko noći. Ljubljana, primjerice, nije postala zelena prijestolnica Europe preko noći. Bilo je ondje puno porođajnih muka kad je odvajanje otpada na kućnim pragovima postalo obvezno. Na početku je bio kaos. No kombinacija kazni i edukacije ipak je stvari dovela u red.

Švicarski ministar je pak morao dati ostavku kad je uhvaćen da svoje kućno smeće baca u koš na ulici. Kaos se očekuje i u Hrvatskoj kad se počne provoditi uredba i odvoz otpada počne se naplaćivati po količini. Stručnjaci očekuju da će se po gradovima stvarati divlji deponiji jer će mnogi neodgovorni građani htjeti izbjeći plaćanje odvoza otpada ispred svojih vrata pa će ga ostavljati uz zelene otoke ili bacati u javne koševe za smeće. No to će biti prijelazno razdoblje jer bi i kod nas sistem batine i mrkve trebao uroditi plodom kao i u drugim zemljama.

Povećanja cijena odvoza otpada zbog odvajanja ne bi trebalo biti, no hrvatski će građani uskoro ipak plaćati znatno skuplje tu uslugu. Naime, Europska unija nas je obvezala da do 2018. godine prestanemo deponirati komunalni otpad. Budući da je to nemoguće učiniti dotad jer sad samo 24 posto tog otpada prikupljamo odvojeno, komunalne tvrtke to će deponiranje morati naplaćivati, i to nimalo jeftino.

Gomilanje smeće i zagađenje okoliša imaju svoju cijenu. Mi smo dosad plaćali to dosta jeftino. Vrijeme je da se ekološki osvijestimo pa i platimo onoliko koliko to doista košta.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
15:20 29.05.2017.

Živjele reforme!

AN
ante92
07:24 22.06.2017.

U ZG je kaos s otpadom još otkada je delanec uveo svoju ajngemahtec reformu.

DU
Deleted user
18:49 29.05.2017.

Bit će jeftinije poslati poštom smeče nekom političaru, nek se on brine za smeče