Vinkovci

Unidal je jedina tvrtka na istoku Slavonije koja radi u tri smjene

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Unidal je jedina tvrtka na istoku Slavonije koja radi u tri smjene
10.04.2014.
u 15:56
Pogledaj originalni članak

Vinkovačka tvrtka Unidal za koju je čulo širom Hrvatske u veljači prošle godine kada je Dubravka Glavaš svoj posao prepustila prijateljici i samohranoj majci Đurđici Švigač koja je bila na popisu koji trebaju biti otpušteni, poznata je i kao dobra tvrtka koja 90 posto proizvoda izvozi.

Također je jedina tvrtka u Vinkovcima pa i cijeloj županiji koja radi u tri smjene jer ima velike narudžbe. Unidal proizvodi otkivke za automobilsku industriju za poznate proizvođače automobila Ford, Seat, Mercedes i BMW te opremu za sve vrste dalekovoda.

- U drugoj i trećoj smjeni radi po 30 radnika, a u prvoj nešto više jer su tu i završne kontrole. Mjesečno proizvedemo 250 tona otkivaka za automobilsku industriju i i to je 90 posto naše proizvodnje, a preostalih 50 tona opreme za dalekovode je za našeg suvlasnika (uz slovenski Unior) Dalekovod d.d. Proizvodnjom od 300 tona robe mjesečno ispunjeni su naši kapaciteti ali smo razgovarali s vlasnicima neka ulože u novu tehnologiju kako bi povećali proizvodnju i zaposlili još barem 20 radnika. Dalekovod, primjerice, ima sada velike poslove u Norveškoj i na Islandu, u ovoj godini
kreće posao u Albaniji, a nagodinu u Poljskoj - kaže Stjepan Rožmarić, predsjednik skupštine Nezavisnog sindikata i tajnik NS u Unidalu i nada se povećanju proizvodnje opreme za Dalekovod i do 1 100 tona mjesečno.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

(Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Rožmarić dodaje kako će ako nastavi ovaj trend, povećati mjesečnu proizvodnju otkivaka za auto-industriju ba 300 tona. Plaće su redovite, ali, podsjeća Rožmarić, nisu se povećavale već osam godina unatoč dobrim poslovnim rezultatima pa je sindikat predlagao smanjenje škarta u proizvodnji koji je 1 do 1,5 posto veći od dopuštenog, a to donosi gubitke.

- Uvođenjem novih tehnologija smanjili bi škart, a taj dobitak uložiti u proizvodnju i poboljšanje uvjeta rada. Buka koja je neizbježna u kovačnicama, u pogonu je dopuštenih 80 decibela dok je vanjska bila već pa smo uložili 2 milijuna kuna u podizanje bukozida jer su se na noćnu buku žalili stanari stambenog naselja Lapovci koje je izgrađeno na zemljištu koje smo nekada koristili, dakle u našem dvorištu. Također smo smanjili ozljede na radu kojih je prije bilo 18 do 20 godišnje, prošle godine ni jedna, a ove jedna lakša i jedna teža - kaže Rožmarić.

>> Osoba godine Dubravka Glavaš: Nagradu posvećujem svim samohranim majkama

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.