Srđan Milaković:

'Uhićenja u Dalju su novi pritisak na Srbe, pitanje je samo koje je srpsko selo ili općina sljedeće'

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Srđan Milaković
29.01.2021.
u 13:54
Ovi organi bi se trebali zvati odjeljenjima za progon i utamničenje Srba imajući u vidu da zločini nad stradalim Srbima stoje u njihovim ladicama već desetljećima - rekao je Milaković
Pogledaj originalni članak

Poslije ovotjedne informacije o pritvaranju tri Srbina u Dalju, koji se sumnjiče za ratni zločin u Dalju tijekom 1991. godine, predsjednik Demokratskog saveza Srba i zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navode kako su „državna tijela postala toliko revnosna u procesuiranju Srba da im i vukovarski gradonačelnik Penava teško može što prigovoriti“.

- Ovo vidimo kao nastavak pritiska i hajke na područja Mirne reintegracije na kojima žive Srbi što za posljedicu ima unošenje nemira među lokalno stanovništvo. Do sada provedeni postupci i uhićenja stvorili su trajno nepovjerenje srpskog stanovništva u pravednost i nepristranost postupanja državnih organa. Ovi organi bi se trebali zvati odjeljenjima za progon i utamničenje Srba imajući u vidu da zločini nad stradalim Srbima stoje u njihovim ladicama već desetljećima - rekao je Milaković.

Dodao je i kako je teško ovo promatrati izvan konteksta aktualnog trenutka, odnosno da se s jedne strane bliže lokalni izbori, a da se ovdje radi o općini u kojoj Srbi vrše vlast i održavaju relativno skladne odnose u višenacionalnoj sredini.

Podsjetio je i na aktualnu raspravu o zabrani ustaških simbola i pozdrava „Za dom spremni“ navodeći kako Srbi mogu očekivati samo da će loše proći jer će se oštrica javnosti prema njima usmjeriti pa i na ovaj način.

- Svako ograničavanje nacionalizma u Hrvatskoj traži kompenzaciju na drugoj strani, a Srbi su se već puno puta pokazali pogodnim za to. Jasno je o čemu se ovdje radi, o politici i nekoj njenoj kalkulaciji. Mi ne možemo prihvatiti  ovakav selektivan i pristran rad državnih institucija, na štetu srpske zajednice. Ovdje se samo postavlja pitanje koje je srpsko selo ili općina sljedeće na meti. Pitamo se  kada će na red doći procesuiranje odgovornih za stradanje srpskih civila na bilo kojem području Republike Hrvatske – da li onda kada osobe poput Merčepa budu zauvijek nedostupne i izbjegnu ruci pravde - zaključio je Milaković. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

DR
dragutin6
14:17 29.01.2021.

Nije pitanje koga se uhićuje , nego dali je postupak osnovan ili nije. Ako nisu krivi neće biti ni osuđeni. Problem za " ugrožene " je taj što su svijesti svojih zlodjela.

IL
ilustrator
14:21 29.01.2021.

srđane ne broji krvna zrnca, ako su počinili zločin trebaju odgovarat. valjda se slažeš s tim srđane?

RU
Rusvaj
15:31 29.01.2021.

Opet na "goloruk" srbski narod, a svaki u kuči ima arsenal oružja..... Trebali bi pokojnom Franji svaki dan paliti sviječu radi abolicije....... Ponovo su počeli dizati glave