UNUTARNJI SUKOBI

Ubijen ruski plaćenik koji je pozirao s lubanjom poginulog ukrajinskog vojnika

Foto: VL
Ubijen ruski plaćenik koji je pozirao s lubanjom poginulog ukrajinskog vojnika
08.02.2023.
u 17:37
Igor Mangušev umro je uslijed ozljeda zadobivenih nakon što je iza prvih linija upucan u glavu s male udaljenosti. Šire se glasine o njegovu smaknuću, a u to vjeruje i njegova obitelj, prijatelji i pojedini proruski političari aktivni na području Ukrajine
Pogledaj originalni članak

Zapovjednik u ruskoj vojsci i plaćenik Igor Mangušev umro je u bolnici nekoliko dana nakon što je s pod sumnjivim okolnostima upucan u glavu. Prijatelji i supruga preminulog tvrde da se radi o smaknuću. U ruskim izvješćima stoji da je upucan s male udaljenosti 9-milimetarskim metkom koji je ispaljen s tjemena pod kutem od 45 stupnjeva i ostao u glavi preminulog Manguševa. Prema izvješćima upucan je u ukrajinskom gradu Kadiivka u Luhanskoj oblasti, koji se ne nalazi na prvim borbenim linijama. Događaj je potaknuo spekulacije o počinitelju i organizatoru napada. Pavel Gubarev, vođa Novoruske partije, političke stranke aktivne u dijelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom tvrdi kako svi znaju tko se krije iza smrti Manguševa i primjetio kako se Jevgenij Prigožin nije oglasio po pitanju njegove smrti. 

Zapovijedao je jedinicom za borbu protiv dronova smještenu u regiji Luhansk koja je trenutno pod ruskom kontrolom. Također je od suosnivač postrojbe Yenot (rakun), jedne od plaćeničkih grupa koje su bile aktivne u Ukrajini 2014. U 2022. pojavio se u videu na društvenim mrežama držeći lubanju za koju je tvrdio da je pripadala ukrajinskom vojniku poginulom u obrani Mariupola. Prema pisanju BBC-a, u redove plaćenika dospio je kao član neonacističkog pokreta u Rusiji te je svoje radikalne nacionalističke stavove izražavao tvrdeći da Rusija nije u ratu s Ukrajincima, već idejom Ukrajine kao anti-ruske države, dodajući da nije bitno koliko Ukrajinaca umre u sukobu. 

Poznato je i kako je surađivao s Prigožinom, osnivačem plaćeničke postrojbe Wagner, u svojstvu političkog stratega. Međutim, rat u Ukrajini uzburkao je radikalne nacionaliste u Rusiji te je moguće kako su se među njima pojavilo i žustro suparništvo. Mark Galeotti, britanski politolog, ustvrdio je kako ovaj incident indicira povratak Rusije u prakse devedesetih kada je: "ubojstvo bilo poslovna taktika, a granice politike, biznisa, zločina i rata bile su gotovo beznačajne."

>> VIDEO: Strašni prizori snimljeni s dronom: Evo kako izgleda grad Kahramanmaras nakon razarajućeg potresa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
modovisisajteMaraschino
18:24 08.02.2023.

od nečeg je morao kad se nije približavao otvorenim prozorima, stepenicama, te nije pio čaj.