Zadovoljni godinom

U Splitskom rodilištu rođeno je 210 beba više nego lani!

Foto: Tino Jurić/Pixsell
U Splitskom rodilištu rođeno je 210 beba više nego lani!
22.12.2018.
u 12:20
Splitsko-dalmatinski župan i sabporski zastupnici HDZ-a zadovoljni su proteklom godinom
Pogledaj originalni članak

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i sedam saborskih zastupnika HDZ-a: Ante Sanader, Miro Kovač, Ante Bačić, Ante Babić, Dragica Roščić, Petar Škorić i Ivan Šipić ocijenili su kako je zahvaljujući sinergiji državnih, županijskih i lokalnih vlasti godina koja je na isteku bila iznimno uspješna za Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj su održane dvije sjednice Vlade.

– Vlada je u svibnju u Splitu donijela odluke čija je vrijednost preko dvije milijarde kuna. Svjedoci smo kako je za narednu godinu za tunel Kozjak i cestu od Vučevice do magistrale u proračunu osigurano 870 milijuna kuna. Godinu smo započeli ukidanjem tunelarine za Svetog Iliju, što je dovelo do procvata Imotske krajine, a tunel Kozjak oživjet će i zapadno zaleđe naše županije, skratit će put od autoceste do zračne luke na 8 kilometara, a put od Splita do Lećevice, gdje će biti Centar za zbrinjavanje otpada skratit će za 22 km – istaknuo je Boban. Kao rezultat izvrsne suradnje s lokalnim zajednicama nabrojio je ulaganja u vatrogastvo, kupnju besplatnih udžbenika za sve osnovce, projekt kojeg je prva započela Splitsko-dalmatinska županija, a sada ga je preuzela Vlada, kao i prikupljanja sredstava za Spinrazu. Najavio je i da će se za mjesec dana potpisati ugovor o 59 milijuna eura za Lećevicu. Govorio je i o demografskim projektima koji su za rezultat imale 210 rođenih beba više nego u prošloj godini u splitskom rodilištu.

Miro Kovač je govorio o izgradnji Čiovskog mosta i početku gradnje Pelješkoga mosta, a Dragica Roščić o učincima porezne reforme na lokalnim razinama koje su odreda dobile više sredstava. Petar Škorić je između ostalog najavio izgradnju ceste od Splita do Omiša, kao i novih prometnica na Čiovu. Ante Babić je govorio o in intervencijskom planu za Imotsku krajinu čiji je cilj pokrenuti gospodarstvo. Ivan Šipić je napomenuo kako je Trilj jedan od predlagača zakona o državnoj imovini zahvaljujući kojemu krš pretvaraju u stambene zone.

– U petak smo u Zagrebu potpisali ugovore ukupno vrijedne 860 milijuna kuna za nove jaslice i vrtiće u cijeloj Hrvatskoj. Trilj, Otok, Dugopolje i niz drugih gradova i općina  dobili smo po više od milijun eura – rekao je Šipić. Ante Bačić je istaknuo da je Hrvatska treća u Europi po broju zaposlenih u 2018. godini, a Ante Sanader je pohvalio rad županije i u ime saborskih zastupnika obećao daljnju potporu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SV
stjepan v.
12:38 22.12.2018.

10 000 Beba mjesecno! Hrvata triba sto vise da se rodi.

MA
macor
14:47 22.12.2018.

Dovode trudnice iz pogranickih predjela BiH da u Splitu rode.

Avatar boros
boros
15:37 22.12.2018.

...bice dice,bice...hodja Kruno je pozvao da se zene prikljuce redovnicama...kao,manjak ih je,inace ce ih uvoziti,jbteee