STROGA KONTROLA

U sezamu uvezenom iz Indije nađene tisuću puta veće količine pesticida od dozvoljenih

Foto: Pixabay
Sezam - ilustracija
Foto: Pixabay
Sezam - ilustracija
Foto: Pixabay
Sezam - ilustracija
18.12.2020.
u 12:35
U Hrvatskoj su dosad te sjemenke povučene 21 puta
Pogledaj originalni članak

Brojne građane zabrinule su nedavne obavijesti Ministarstva poljoprivrede građana u kojem obavještavaju javnost da s tržišta povlače sezamove sjemenke ili proizvodi sa sezamom zbog previše pesticida u sezamu, što predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.

Integracija Roma

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

Jedan od ključnih projekata koje Ured trenutačno provodi je „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“, koji ima za cilj povećati broj mladih Roma i Romkinja u obrazovnom sustavu. O tom i drugim važnim projektima ključnog Vladinog stručnog tijela za unaprjeđenje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, razgovarali smo s ravnateljem g. Alenom Tahirijem.

Nadležne institucije potvrdile su za 24 sata da je od rujna do danas bila čak 21 obavijest o povlačenju sezama s našeg tržišta zbog previsoke koncentracije etilen oksida, pesticida koji je zabranjen u EU. Takav sezam iz Indije preplavio je cijelu Europsku uniju. 

Incident s navedenim sezamom prvo je prijavila Belgija. Europska komisija naredila je pojačan nadzor nakon što su primijetili da u sustav žurnog uzbunjivanja o opasnoj hrani (RASFF) često dolaze obavijesti o sezamu. Problematične proizvode pronašli su i u Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Italiji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj... 

- U rujnu 2020. preko EU sustava RASFF prijavljene su vrlo visoke razine etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena iz Indije. Više od 1000 puta su veće od najveće dozvoljene razine ostataka od 0,05 mg/kg, koja se primjenjuje za etilen oksid. Takva kontaminacija je ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer etilen oksid zbog svoje toksičnosti nije odobren kao aktivna tvar za uporabu u sredstvima za zaštitu bilja u EU - kazali su iz Državnog inspektoratu i dodaju da oni nisu našli niti jedan takav proizvod.

Proizvodi s etilen oksidom ne predstavljaju akutnu opasnost za zdravlje, no mogu biti štetni ako se tijekom vremena kontinuirano unose. Inače, pesticid etilen oksid vrlo je učinkovit protiv bakterija, plijesni i gljivica te se koristi u poljoprivredi pri proizvodnji sjemenki i začinskog bilja.  U tom obliku vrlo je popularan u Indiji, no Europska unija ga zabranjuje. 

U Hrvatsku su stigle stigle preko RASFF sustava pa su kod nas iz prodaje povukli grisine Tre Mulini iz Eurospina te Torinese koje su prodavali u Plodinama i Tvornici zdrave hrane, krekere Pan Peka i Spar Vital te Lorenz iz Müllera, musli Allos iz Biovege te sjemenke sezama iz više prodavaonica zdrave hrane. Neke proizvode povukli su preventivno, navodi 24 sata. 
 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PR
pravednik2
18:02 18.12.2020.

Sezame, otvori se...

Avatar mofo
mofo
13:40 18.12.2020.

Svaki dan jedan clanak o povucenom sezamu..