Zdravstvo

U Kini liste čekanja nisu problem. Pacijent plati zahvat i vrate mu novac

Foto: /DPA/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo
18.05.2019.
u 00:30
– Jako su dobro objedinili socijalni moment s liberalnim kapitalizmom. Moto im je: ulaganje u zdravstveni sustav je ulaganje u zdravu naciju – napominje ravnatelj Srebrnjaka doc. Boro Nogalo
Pogledaj originalni članak

Kinezi ne gube vrijeme. Ni mjesec dana nakon summita 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku, vodstvo zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak na poziv domaćina boravilo je u Women and Children‘s Medical Centru u Guangzhou, jednoj od najvećih kineskih bolnica za majke i djecu. Mala zagrebačka bolnica, referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece, i kineska mega bolnica koja pretendira do 2020. postati najveća te vrste u Kini, potpisale su memorandum o razumijevanju.

U porastu astma, KOPB...

Guangzhou je grad s deset milijuna stanovnika, glavni grad njihove najrazvijenije pokrajine i blizu je Hong Konga. Ravnatelj Srebrnjaka doc. Boro Nogalo u Kini je boravio sa svojom zamjenicom prof. Mirjanom Turkalj i pomoćnikom prof. Davorom Plavecom.

– Već lani su Kinezi, boraveći u Hrvatskoj, čuli za nas i svidio im se naš projekt Smart Green Hospital, odnosno energetski učinkovite bolnice te objedinjenost bazične i kliničke prakse – objašnjava doc. Nogalo kako je došlo do suradnje s bolnicom koja godišnje ima 4,5 milijuna pacijenata, 700 pedijatara i kirurga, oko pet tisuća operacija srca i 2000 vađenja stranih tijela koja djeca udahnu ili progutaju. S dogradnjama koje upravo traju, zauzimat će 230 tisuća kvadrata. Nogalo je fasciniran kineskom bolnicom.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo

– Kina mnogo ulaže u istraživački rad. Ta bolnica čak šest posto svog budžeta usmjerava u istraživanje, što je za nas znanstvena fantastika. Kod nas ulaganje u istraživanje mjerimo u promilima, na razini je osobne motivacije, entuzijazma, kontakata i raznih donacija i sponzorstava, dok je tamo to sustavno riješeno – govori Nogalo i dodaje da se telemedicina uvelike primjenjuje pa bolnički specijalisti komuniciraju s pacijentima na daljinu.

Kinezi trenutačno rade na velikoj studiji koja proučava čimbenike kroničnih nezaraznih bolesti. Kod njih je, naime, zbog velikog zagađenja zraka u porastu broj oboljelih od bolesti poput astme, alergija, KOPB-a... pa su im i hrvatski klimatski resursi zanimljivi.

– Bolnica je puna djece, a sve je automatizirano, monitori su posvuda, međutim nipošto nije nehumano, naprotiv. Pri ulasku u bolnicu prvo se svi svojom zdravstvenom iskaznicom prijavljuju na automate na ulazu, koji podsjećaju na bankomate. Ondje daju određene podatke da bi ih sustav na temelju toga automatski usmjerio prema punktovima na kojima ih dočekuju medicinske sestre zadužene za trijažu. Sestre su uvelike zastupljene u obradi pacijenata, imaju veću odgovornost, rade gotovo 50 posto anamneze i statusa pacijenta. Doktor potom daje zaključak i terapiju. Tehnologija i medicinske sestre odrađuju znatan dio posla, na taj način liječnik može obraditi znatno veći broj pacijenata na dan. Tamo doktor rješava između 30 i 60 pacijenata dnevno – opisuje doc. Nogalo.

Zbog dobre organizacije liste čekanja ondje nisu problem. Građani imaju zdravstveno osiguranje, ali svaki liječnički pregled ili zahvat pacijent najprije plati, a potom odlazi u osiguravajuću kuću gdje mu refundiraju novac.

– Pacijent tako jasno vidi koliko se koja usluga plaća i nema nikakvih udvostručavanja dijagnoza, dodavanja postupaka koji se uopće nisu radili i slično. Kod nas nitko nema uvid u to što bolnica odradi – ističe. Socijalni slučajevi imaju besplatno zdravstveno. Razvijaju i sustav nadstandarda za dodatna osiguranja, u bolnici u Guangzhou upravo se grade paviljoni za nadstandard, ali je kvalitetno liječenje dostupno i u osnovnom osiguranju. No sestara i doktora nedostaje i u Kini.

Poštuju Andriju Štampara

Sve su bolnice u Kini akreditirane, i to po objektivnim parametrima pa pacijenti točno znaju gdje se koja dijagnostika i liječenje provode, a akreditacija i kategorizacija nisu vječne. Zato im dolaze i pacijenti iz drugih dijelova Azije. Osnovne plaće doktora nisu bitno različite od naših, ali zato imaju sedam kategorija stimulacije i uravnilovke nema. Postoje bolnički limiti, ali ne kao u Hrvatskoj gdje sustav stimulira bolnice da ne rade jer si u protivnom prave gubitak. U Kini se sve odrađeno izvan limita plaća 50 posto, slično kao što je u Hrvatskoj to kratkotrajno uveo Siniša Varga.

U memoriji kineskih medicinara ime dr. Andrije Štampara i danas ima svoje mjesto jer on je u Kini boravio nekoliko godina pomažući ondje ustrojiti sustav socijalnog zdravstva. Općenito cijene hrvatsku medicinu.

– Jako su dobro objedinili socijalni moment s liberalnim kapitalizmom. Moto im je: ulaganje u zdravstveni sustav je ulaganje u zdravu naciju – napominje Nogalo.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LA
larala
09:03 18.05.2019.

ups, pa ovo je javno priznanje da su liste čekanja u hrvatskoj duge jer zdravstvo štedi na pacijentima?...tobože, njih ne bi bilo da bolesni plaćaju pretrage a, njihov novac će im zdravstveno vratiti jednoga dana kad na vrbi rodi grožđe. ....jednako kao i što uplačuju u zdravstvo godinama da bi se mogli liječiti kad budu bolesni.

ZI
zip123
11:57 18.05.2019.

Bitno da se pljuje po Kinezima.

ER
Erazmo
11:50 18.05.2019.

Autorica nema pojma o cemu pise.Ja zivim u aziji i mogu Vam reci da su medicinske usluge strahovito skupe u privatnim bolnicama,a osiguranje u pravilu plati samo dio,ako nemate najskuplja zdravstvena osiguranja. Premije za skuplja osiguranja su po 12000-18000 Dolara godisnje,a ako ste stariji od 50 godina,daleko skuplje. Manje premije od 300-500 USD mjesecno ,pokrivaju jako malo,a ako ste stranac tamo u pravilu morate platiti cijelu godinu unaprijed.Domaci se lijece u pravilu u Drzavnim bolnicama gdje su cekanja duga,a firme i Drzava ih osiguravaju najvecim dijelom.