Istraživanje

U Hrvatskoj je najtraženije suncokretovo jestivo ulje

Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
U Hrvatskoj je najtraženije suncokretovo jestivo ulje
28.06.2015.
u 07:34
Suncokretovo ulje u prehrani koristi 85,8% anketiranih, a za gotovo
tri četvrtine njih bitna 
je i zemlja porijekla
Pogledaj originalni članak

Hrvatska kućanstva gotovo ne mogu bez ulja, pokazalo je istraživanje o kupnji i konzumaciji jestivog ulja, kojega su u svibnju na reprezentativnom uzorku od 400 građana starijih od 15 godina proveli magazin JaTrgovac i agencija Hendal.

Čak 83,5% kućanstava kupuje jestivo ulje, kojega u posljednjih godinu dana, zbog drastičnog pada maloprodajnih cijena od 18%, raste i količinska prodaja. Trgovina je gotovo isključivo mjesto nabave s čak 98,2% udjela, a samo 1,8% ispitanika nabavlja ga direktno kod proizvođača. Zemlja podrijetla važna je pritom za 73,6% ispitanika, tek za jednu četvrtinu (26,4%) njih bitna.

Suncokretovo ulje u prehrani na prvo mjesto stavlja uvjerljivih 85,8% građana, biljno 5,6%, maslinovo ulje njih 4,9%, a bučino 1,3%.

Dominantna većina od 83,6% anketiranih i kod kuhanja ili pečenja najviše vjeruje suncokretovu ulju. Na drugom mjestu je biljno sa 6,3%, treće je maslinovo sa 4,3%, a četvrto bučino ulje sa 0,3% udjela.

>> Hrvatska traži oznaku izvornosti za paška janjetina, šoltansko i krčko masilnovo ulje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar comparator
comparator
08:56 28.06.2015.

Zar je tu neki problem ? Oko mene sami " suncokreti "!

SA
samoborka
09:48 28.06.2015.

U Hrvatskoj se koristi daleko vise posto maslinovog ulja nego sto se prikazuje. Ja koristim puno maslinovog ali sam u ducanima (dakle preko racuna..znaci evidentirano) kupila svega par litara ulja do sada, i to zato sto gotovo uvijek nabavljam to ulje od poznatih ljudi (dakle bez racuna i neevidentirano), a tako radi i vecina ostalih ljudi. Maslinova ulja po ducanima su vecinom niske kvalitete, a uz to i ne zelim kupovati "hrvatska" maslinova ulja cije je porijeklo (kad procitas deklaraciju i sitna slova na njoj) iz Spanjolske ili Grcke (a mudra gospoda to znaju i prikriti napisanim porijeklom Made in EU), a takvih je 99% "nasih" maslinovih ulja.

Avatar jurac
jurac
10:38 28.06.2015.

Svinjska mast/eno u zamrzivacu imam još isjecenih cvaraka za topljenje koji cekaju na paradajz iz bašte/i suncokretovo ulje su koristili moji djedovi,otac,jedem i ja a kako vidim jest ce se i poslije mene.Na kažem da je bolje ili gore ali navika i tadicija u skladu sa cijenom.